Autor 5478 vizualizări


Până în vara anului 2020, Cetatea Poenari se va schimba la față. Luna aceasta a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș”. În paralel cu proiectul finanțat preponderent din fonduri europene, va fi construită și o nouă cale de acces către cetate, lift, funicular sau telecabină, care-i va feri pe turiști de riscul întâlnirii cu urșii, cum s-a întâmplat anul trecut.

Contractul de finanțare pentru proiectul de conservarea și consolidare a Cetății Poenari din Arefu, județul Argeș este de 10,77 milioane lei, din care 9,65 milioane lei reprezintă fonduri UE nerambursabile, iar 1,12 milioane lei, contribuția Consiliului Județean Argeș.

În cadrul proiectului, celebra cetate unde, potrivit legendei, Vlad Țepeș s-a retras din calea turcilor, în fapt, reședința secundară a domnitorului, construită ca fortăreață

în calea otomanilor, va beneficia de câteva lucrări importante.Una dintre ele se referă la protejarea donjonului cu un acoperiș transparent ce va fi montat pentru a opri acțiunea apelor meteorice și a zăpezii asupra interiorului acestuia.

"De asemenea, va fi realizată o porțiune interioară din lemn a planșeului unuia dintre etaje pentru ilustrarea mai clară a dispoziției etajelor în cadrul turnului. Proiectul vizează și realizarea în cadrul refacerii curtinei de sud a unei porțiuni din drumu l de strajă. Totodată se va realiza o reabilitare și tencuire parțială a cisternei de apă, pentru o imagine mai elocventă a acesteia”, a precizat miercuri, Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean, instituție de care aparține cetatea.

Tot sus, în „Cuibul vulturului alb”, cum mai este numită cetatea, va fi construită și o pasarelă din lemn din zona intrării în donjon, către est, în lungul zidului median din cărămidă, pentru a putea utiliza spațiul dintre zidurile de piatră în vederea expunerii unor replici ce pot ilustra parțial viața din Cetate. 

„De asemenea se va interveni și pentru stoparea umidității ascensionale în masivele de zidărie”, mai spune directorul Muzeului Județean Argeș.

Lucrările propuse vizează suprafața de 1.897 mp, mai exact suprafața construită a cetății și calea de acces.Potrivit estimărilor specialiștilor muzeului, doar datorită acestor intervenții, se așteaptă o creștere cu cel puțin 10% a numărului de vizitatori, care, la acest moment, se ridică la 80.000 de persoane, anual.

Lucrările propuse vizează suprafața de 1.897 mp cuprinzând supra fața construită a cetății și calea de acces.

Liftul, funicularul sau telecabina îi va feri pe turiști de urși

Potrivit conducerii Muzeului Județean, creșterea va fi însă mult mai mare, pentru că, în paralel cu proiectul amintit, se va realiza și o nouă cale de acces către fortăreață, dat diind faptul că,
în momentul de față, la Cetate Poenari se poate ajunge doar parcurgând cele1.480 de trepte, nu tocmai ușor de urcat.

„Consiliul Județean Argeș are în vedere și construirea unei noi căi de acces - lift, funicular sau telecabină, în funcție de soluțiile oferite de specialiști - către Cetatea Poenari. Investiția ar urma să fie realizată din fondurile bugetului județean și are drept scop accesul mai facil la cetate și implicit creșterea numărului de turiști. În ședința precedentă am preluat în administrare aproape patru hectare de la Consiliul Local Arefu, în acest scop”, a precizat miercuri, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu.

Accesul cu lift, funicular sau telecabină îi va feri pe turiști de riscurile, tot mai mari în ultimii ani, de a se întâlni pe trepte cu sălbăticiunile locului.

Anul trecut, a fost nevoie de relocarea unei familii de urși , după ce un grup de copii s-a întâlnit cu mamiferele chiar pe treptele spre cetate. Din fericire, micuții au ajuns teferi la autocarele care-i așteptau la poalele cetății, însă imediat după incident, accesul spre cetate a fost oprit, până la relocarea patrupedelor.


""