Schimb de „amabilități” între Erdogan și Netanyahu  Erdogan: Noua lege israeliană privind „statul națiune” este una fascistă  Netanyahu: Erdogan masacrează sirieni şi kurzi jpeg

Schimb de „amabilități” între Erdogan și Netanyahu. Erdogan: Noua lege israeliană privind „statul-națiune” este una fascistă. Netanyahu: Erdogan masacrează sirieni şi kurzi

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 iulie 2018

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut recent un nou schimb de replici tăioase.

Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că legea adoptată de parlamentul israelian care defineşte Israelul ca fiind 'statul-naţiune al poporului evreu' legitimează oprimarea şi arată că Israelul este o ţară 'rasistă şi fascistă', transmite Reuters și Agerpres.  ''Această măsură a arătat, indubitabil, că Israelul este statul cel mai sionist, cel mai fascist şi cel mai rasist din lume'', a spus Erdogan într-un discurs la Ankara în faţa parlamentarilor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare. Şeful statului turc a adăugat că Israelul s-a dovedit a fi un 'stat terorist' prin faptul că îi atacă cu tancuri şi artilerie pe palestinieni şi că spiritul lui Adolf Hitler a reapărut în rândul unora dintre demnitarii israelieni. Legea respectivă stipulează că 'Israelul este patria istorică a poporului evreu şi acesta are un drept exclusiv la autodeterminare în el'. Textul documentului, adoptat cu 62 de voturi 'pentru' şi 55 'împotrivă', prevede îndeosebi că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, după ce araba avea un statut identic cu cel al limbii ebraice, şi declară că 'aşezările evreieşti (în Israel) ţin de interesul naţional'. Textul amendat afirmă că 'statul consideră că dezvoltarea de aşezări evreieşti ţine de interesul naţional şi că statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze şi să slujească acest interes'.

Netanyahu: Erdogan masacrează sirieni şi kurzi

Replica premierului israelian Benjamin Netanyahu nu s-a lăsat așteptată. El l-a criticat marţi pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a acuzat de masacrarea sirienilor şi a kurzilor, reacţionând astfel la atacurile verbale dure ale şefului statului turc la adresa sa. Netanyahu a replicat la scurt timp. ''Erdogan masacrează sirieni şi kurzi şi aruncă în închisoare mii de oameni din propriul său popor. Criticile acestui mare democrat la adresa legii privind statul-naţiune sunt cel mai frumos compliment care putea fi făcut'', a spus Benjamin Netanyahu.