Scheletul Mona Lisei, descoperit la Florenţa jpeg

Scheletul Mona Lisei, descoperit la Florenţa

În timpul unor săpături efectuate sub o mănăstire abandonată din Florenţa, un grup de arheologi italieni au descoperit un schelet complet, despre care susţin că i-ar fi aparţinut Lisei Gherardini, femeia care l-ar fi inspirat pe Leonardo da Vinci în secolul al XVI-lea să picteze Gioconda.

Femeia, care a fost nevasta unui bogat negustor de mătase pe nume Francesco del Giocondo şi care s-a călugărit după moartea soţului, este recunoscută de majoritatea istoricilor ca fiind cea care apare în tabloul lui da Vinci.

Vor să-i reconstruiască faţa

Iniţial, anul trecut, arheologii au dezgropat câteva oseminte umane în apropiere de Mănăstirea Sfânta Ursula pe care le atribuie Lisei Gherardini. Însă, din lipsa fondurilor, săpăturile au fost oprite pentru o perioadă. Anul acesta, oamenii de ştiinţă şi-au reluat activitatea. Trei noi morminte, conţinând mai multe schelete, au fost descoperite astfel, a anunţat Comitetul pentru valorificarea bunurilor culturale, care a comandat aceste săpături arheologice. Rămăşiţele umane au fost trimise la Departamentul pentru conservare a bunurilor culturale, al cărui sediu se află în oraşul Ravenna, unde vor fi examinate. Conform specialiştilor, demersul arheologic îşi propune nu doar să găsească osemintele femeii, ci şi să-i reconstruiască faţa, pentru a elucida misterele ce înconjoară celebra pictură a lui da Vinci.

A dus o viaţă banală

De-a lungul timpului, au apărut tot felul de speculaţii cu privire la identitatea celei care l-a inspirat pe da Vinci şi la aspectul acesteia:s-a presupus că era însărcinată sau că suferea de paralizie a feţei.

De asemenea, s-a speculat că muza era, de fapt, mama artistului sau curtezană, ba chiar bărbat. „Viaţa ei nu mai e demult un mister. A existat cu adevărat şi a dus o viaţă mai degrabă banală", a declarat Giuseppe Pallanti, unul dintre cei mai activi cercetători ai Giocondei. 

Sursa:www.adevarul.ro