Scheletele a patru «amazoane», descoperite într un singur mormânt / FOTO jpeg

Scheletele a patru «amazoane», descoperite într-un singur mormânt / FOTO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 10 ianuarie 2020

Scheletele a patru femei războinice din trei generații diferite au fost descoperite într-un singur mormânt din regiunea Voroneh, din Rusia. „Amazoanele” au fost îngropate cu bijuterii și arme.

Conform specialiștilor de la Institutul de arheologie al Academiei Ruse de Științe, în mormânt au fost înhumate două femei tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, respectiv între 25 și 35 de ani, o adolescentă de 12-13 ani, respectiv o femeie ceva mai în vârstă, având circa 45 - 50 de ani.

Cele patru amazoane făceau parte din triburi nomade scite, care au dominat stepa de la nordul Mării Negre până în sudul Siberiei între secolele VII-III î.Hr. Conform estimărilor cercetătorilor ruși, mormântul datează din secolul al IV-lea î.Hr.

mormant 2 jpg jpeg

Adolescenta și una dintre femeile tinere au fost îngropate cu vârfuri de săgeți, cârlige în formă de pasăre, hamuri, cuțite de fier, oase de animale, vase turnate și vase lăcuite de culoare neagră. Partea lor de mormânt arăta răscolită de jefuitorii din vechime, în timp ce locurile celorlalte femei au rămas neatinse, scheletele fiind așezate pe paturi de scânduri acoperite de iarbă, scrie adevarul.ro.

Femeia tânără a fost îngropată ca o călăreață urmând între altele o tradiție de îngropăciune care presupunea tăierea tendoanelor. Sub umărul său stâng s-a găsit o oglindă de bronz, alături de două sulițe și o brățară de sticlă pe mâna stângă. Între picioarele sale erau așezate o vază lăcuită în negru și un ulcior cu o singură toartă.

Femeia bătrână a constituit cea mai surprinzătoare descoperire – prin vârstă, în condițiile în care amazoanele aveau o speranță de viață între 30 și 35 de ani, dar și prin coiful ceremonial pe care îl avea pe cap. Mai mult, bijuteriile ei erau făcute dintr-un aliaj conținând argint, aramă, fier și aur în proporție mare, de până la 70 de sută. De regulă bijuterie sciților nu conțin atât de mult aur.

Alături de ea s-au mai găsit un cuțit de fier învelit într-o țesătură și un vârf de săgeată bifurcat, un obiect rar. Dintre toate obiectele, coiful este special, întrucât puține astfel de coifuri au fost descoperite cu ornamente rămase intacte.

mormant 1 jpg jpeg

Situl arheologic se află pe locul unui cimitir format din 19 movilițe pe care cercetătorii le studiază din 2010.

„Amazoanele sunt un fenomen obișnuit printre sciți; în ultimul deceniu echipa noastră a descoperit aproximativ 11 de morminte ale unor tinere femei războinice”, a spus Valerii Guliaev, coordonatorul proiectului de cercetare. Acesta a spus că amazoanele au fost înmormântate respectând aceleași rituri cu care erau îngropați bărbații.

Foto: archaeolog.ru