Scandal între Muzeul Holocaustului şi BNR din cauza fostului patriarh Miron Cristea jpeg

Scandal între Muzeul Holocaustului şi BNR din cauza fostului patriarh Miron Cristea

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 20 august 2010

Holocaust Memorial Museum din SUA a criticat Banca Naţională a României (BNR) pentru că refuză să retragă de pe piaţă o monedă dedicată unui fost lider al Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Miron Cristea, cu vederi antisemite şi care a cerut evreilor să părăsească România, potrivit ynetnews.com.

Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, pe 19 iulie, cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.

Ulterior, la începutul lunii august, directorul Holocaust Memorial Museum din SUA, Radu Ioanid, a cerut BNR să scoată din circulaţie moneda dedicată lui Miron Cristea, lider al Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 1925-1939. Ioanid a spus atunci că patriarhul, care a fost premier în perioada 1938-1939, s-a ocupat de revizuirea legii cetăţeniei, retrăgând cetăţenia română în cazul a circa 225.000 de evrei-37% din populaţia de origine evreiască din epocă.

Tot atunci, purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, a fost citat de presa internaţională declarând că moneda face parte dintr-o serie de cinci piese din argint, dedicată celor cinci patriarhi care au condus Biserica Ortodoxă Română din 1925 până în prezent, nefiind o monedă dedicată special doar lui Cristea.

Joi, BNR a transmis-în replică la scrisorile transmise de Radu Ioanid şi Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel"-că simbolurile incluse în emisiunea numismatică dedicată Bisericii Ortodoxe Române sunt legate intrinsec de istoria acestei instituţii, în care patriarhii au jucat un rol crucial, iar includerea lui Miron Cristea nu poate fi legată de scurta sa activitate ca prim-ministru al României. Totodată, Mugur Şteţ a precizat că BNR a realizat emisiunea numismatică la solicitarea expresă a Patriarhiei Române, pentru a marca dubla celebrare a celei de-a 125-a aniversări a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi, respectiv, a împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române. De asemenea, în declaraţie se arată că emisiunile numismatice ale BNR nu doresc în niciun caz să rănească sentimentele niciunei comunităţi, să aducă atingere intereselor vreunor grupuri sau să transmită mesaje xenofobe, rasiste sau antisemite.

Vineri, oficialii Holocaust Memorial Museum din SUA au declarat, într-un comunicat, că decizia de a menţine pe piaţă moneda dedicată patriarhului Miron Cristea este una "insensibilă" faţă de memoria sutelor de mii de victime ale Holocaustului.

Muzeul cu sediul la Washington a indicat că perioada în care Miron Cristea a fost premierul României-1938-1939-"a marcat începutul unei campanii sistematice de persecuţii antisemitice impuse de guvernele care au urmat şi care au avut ca rezultat distrugerea comunităţii de evrei români în timpul Holocaustului".

Potrivit BNR, programul anual de emisiuni numismatice este realizat pe baza propunerilor scrise, trimise în prealabil de principalele instituţii din viaţa publică românească, iar la definitivarea lui se consultă cu Academia Română, Biserica Ortodoxă Română, Ministerul Culturii, Departamentul Cultelor, alte ministere, instituţii guvernamentale şi de cultură.