Scădere istorică! Prețul petrolului a ajuns la valori negative  jpeg

Scădere istorică! Prețul petrolului a ajuns la valori negative

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 21 aprilie 2020

Prețul petrolului pe piețele din SUA s-a prăbușit luni la cele mai scăzute niveluri din 1983, în contextul scăderii cererii și a depășirii preconizate a capacității de stocare.

Contractele la termen, așa-numitele futures, au scăzut sub 0, cel mai scăzut nivel de la intrarea lor în vigoare, în 1983. Contractele futures aferente lunii mai ale West Texas International s-au prăbușit cu 321%, la valoarea negativă de -40.32 dolari pe baril, potrivit Markets Insider.

Contractele la termen pentru luna iunie au scăzut cu peste 12%, la 21.87 de dolari pe baril. Brent, referința internațională pentru prețul petrolului a scăzut cu 3.9%, la sub 27 de dolari pe baril, relatează Adevărul.

Rusia, Arabia Saudită și alți producători au încercat să mențină prețurile pe linia de plutire printr-un acord de reducere a producției cu 9,7 milioane de barili zilnic în lunile mai și iunie, cea mai mare scădere negociată vreodată. Facilitățile de depozitare ar putea deveni depășite, astfel că unii producători de petrol din Canada și SUA și-ar putea plăti clienții să-i scape de surplus, potrivit unor experți citați de CNN.

Istoria exploatării petrolului în România este una fascinantă. Cu multe povești frumoase și inedite, dar și cu multe drame. Vă invităm să le descoperiți în revista „Historia Special”, disponibilă din 30 martie la toate punctele de difuzare a presei și online pe paydemic.com.

Historia special 30 jpg jpeg