Sarcofagul unei regine, descoperit lângă Cairo jpeg

Sarcofagul unei regine, descoperit lângă Cairo

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2010

Identificată de cercetători ca Bahnou, aceasta este „una dintre reginele celei de‑a VI‑a dinastii, care a condus Egiptul din anul 2374 până în 2192 î.Hr. Însă nu ştim dacă este vorba despre soţia lui Pépi I (2354 ‑ 2310) sau Pépi al II‑lea (2300 ‑ 2206)“, a spus şeful Departamentului pentru antichităţi egiptene, Zahi Hawas, într‑un comunicat.

Potrivit lui Philippe Collombert, şeful arheologilor francezi, ea era „probabil“ soţia lui Pépi al II‑lea.Misiunea arheologică făcea săpături în piramida care s‑a dovedit a fi cea a reginei Bahnou, situată într‑un grup de piramide de regine, în apropiere de cea a faraonului Pépi I, la sud de piramida în trepte de la Saqqara.

Sarcofagul, cu o lungime de 2, 6 metri, a fost descoperit în camera funerară, unde rugăciunile preoţilor, destinate să faciliteze trecerea reginei în lumea de dincolo, au fost gravate pe pereţi.Pe o parte a sarcofagului, hieroglifele indică faptul că regina este „soţia şi iubita regelui“.

În acelaşi loc au mai fost descoperite ­resturi de fâşii din in care au servit la înfăşurarea mumiei lui Bahnou.Galal Mouawwad, inspector de antichităţi, care a lucrat cu echipa franceză, a subliniat faptul că este vorba despre o descoperire foarte rară. „Raritatea sarcofagului (...) se datorează faptului că piesa centrală este din granit roz, în timp ce capacul este din bazalt negru. Acest lucru este foarte rar“, a spus el, adăugând că este posibil ca acest capac să fi aparţinut înainte unui alt sarcofag.