Sarcofag de 1800 de ani găsit în Israel jpeg

Sarcofag de 1800 de ani găsit în Israel

📁 Antichitate
Autor: Laura Ghitoi
🗓️ 8 septembrie 2015

Autoritățile spun că au descoperit cel mai frumos și mai important sarcofag roman din Israel după ce un grup de muncitori l-a observat în timp ce lucrau pe un șantier. Muncitorii au ascuns sarcofagul după ce l-au scos brutal din pământ, reușind să distrugă parțial capacul sculptat în piatră și astfel și o parte importantă de istorie.

 

Se presupune că sarcofagul de 2 tone și cu o lungime de 2 metri are aproximativ 1800 de ani și ar fi aparținut unui membru al unei familii romane înstărite. Piatra artefactului este decorată pe toate laturile sale, pe capac având sculptat un bărbat care este cel mai probabil cel pentru care a fost creat sarcofagul.

Starea relicvei ar fi fost excelentă dacă muncitorii nu ar fi încercat să îl scoată forțat din locul unde l-au găsit și să îl ascundă sub un morman de bucăți de metal și alte plăci.

Autoritățile din Israel au declarat că a fost turnat beton intenționat pe suprafața șantierului pentru a acoperi locul descoperirii.

Constructorii și cei care au descoperit și ascuns artefactului vor fi căutați penal pentru fapta lor deoarece autorizația pe care au primit-o îi obliga ca în cazul unei descoperiri arheologice să declare imediat autorităților ceea ce au găsit.

Experții de la fața locului au determinat faptul că sarcofagul este foarte valoros datorită numeroaselor sculpturi aflate pe el printre care se numără și capul Medusei, un personaj roman de legendă despre care se spunea că protejează decedații. Numărul mare de sculpturi indică și faptul că familia era extrem de influentă și de bogată, acest lucru contribuind la importanța descoperirii făcute în Israel.