Șapte ani de la accidentul aviatic de la Smolensk  Avionul s a dezintegrat în zbor? jpeg

Șapte ani de la accidentul aviatic de la Smolensk. Avionul s-a dezintegrat în zbor?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 10 aprilie 2017

Șeful comisiei de anchetă privind prăbușirea avionului prezidențial polonez pe 10 aprilie 2010 la Smolensk a declarat, luni, că o nouă analiză arată că aparatul s-a dezintegrat în zbor, înainte de a atinge solul. 

Waclaw Berczynski, care conduce o nouă comisie de anchetă, înființată de către guvernul conservator sosit la putere în 2015, a făcut declarația respectivă în ziua când se împlinesc șapte ani de la tragedia în care și-au pierdut viața președintele Lech Kaczynski și alte 95 de persoane, dintre care majoritatea erau înalte oficialități ale statului, informează Agerpres.

Reprezentanții partidului naționalist aflat la putere, Dreptate și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat, consideră că prăbușirea nu a fost una accidentală, contrar a ceea ce a stabilit prima anchetă efectuată sub conducerea guvernului liberal al lui Donald Tusk. Prima anchetă ajunsese la concluzia unor erori umane și condiții meteorologice nefavorabile.

Avionul a început să se dezintegreze și să piardă piese în aer. Ele au căzut pe pământ departe de mesteacănul cu pricina... Se dăduse explicația potrivit căreia avionul s-a lovit cu o aripă de mesteacăn și s-a răsturnat, ceea ce a cauzat catastrofa, dar nu este adevărat”, a declarat Berczynski.

Șeful comisiei de anchetă spune că a ajuns la această concluzie după analizarea conversațiilor dintre piloți și controlorii de trafic aerian ruși. Berczynski a recunoscut totuși că ”nu cunoaște la ora actuală” cauza catastrofei.

La 10 aprilie 2010, o aeronavă de tip Tupolev Tu-154 din cadrul Regimentului 36 al Aviaţiei Speciale poloneze s-a prăbuşit în apropierea aeroportului de la Smolensk în Rusia, în accident decedând toţi cei 88 de pasageri şi cei 8 membri ai echipajului. În aeronavă se aflau preşedintele Poloniei Lech Kaczyński, membri ai Guvernului şi ai ramurii legislative, comandanţi ai Forţelor Armate, precum şi alţi demnitari polonezi. Aceştia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.