Samizegetusa Regia, vizitată de 70 000 de turişti în 2021  Ce descoperă aici oaspeţii cetăţii dacice jpeg

Samizegetusa Regia, vizitată de 70.000 de turişti în 2021. Ce descoperă aici oaspeţii cetăţii dacice

📁 Antichitate
Autor: Daniel Guţă
🗓️ 3 noiembrie 2021

Zeci de mii de turişti vizitează anual Sarmizegetusa Regia, locul identificat de istorici drept capitala Daciei înainte de cucerirea romană.

Peste 70.000 de oameni au vizitat Sarmizegetusa Regia în cele zece luni trecute din anul 2021, potrivit administraţiei monumentului UNESCO.

În ultimii ani, numărul turiştilor care au ajuns la cetatea dacică din Munţii Orăştiei s-a situat, anual, în jurul a 70.000 de persoane.

Sarmizegetusa Regia, transformată din temelii: dispar betoanele din anii '80, se înalţă coloanele templelor dacice, iar drumul sacru va fi cu totul schimbat

Sarmizegetusa Regia a fost o aşezare înfloritoare în Epoca Fierului. Cel puţin opt temple, dintre care şapte au fost dezvelite complet, în secolul XX, atestă importanţa pe care cetatea dacică o avea în Antichitate. Tot aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice.

Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.