S a stabilit data și locul unde se vor întâlni Vladimir Putin şi Donald Trump jpeg

S-a stabilit data și locul unde se vor întâlni Vladimir Putin şi Donald Trump

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 iunie 2018

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump, se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki, a comunicat joi Kremlinul, potrivit agenţiei Interfax, preluată de dpa și Agerpres.

Anunţul intervine după ce consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, s-a aflat miercuri la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Putin. Acesta a declarat că doreşte o revigorare a relaţiilor ruso-americane. Donald Trump se va afla pe 11 şi 12 iulie la Bruxelles, la summitul NATO.

Helsinki nu a fost ales întâmplător. Aici a avut loc în 1973 Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE). Negocierile privind crearea unei grupări de securitate europene datează încă din anii 1950, însă Războiul Rece a împiedicat obţinerea unor progrese substanţiale până în noiembrie 1972 la Helsinki. Recomandările rezultate în urma negocierilor, "Carta Albastră", au conferit fundaţia practică pentru crearea unei conferinţe în trei faze, procesul Helsinki. CSCE s-a deschis în Helsinki pe 3 iulie 1973 cu participarea reprezentanţilor din 35 de ţări. Faza I a constat în atingerea unui consens în privinţa Cartei Albastre. Faza a II-a a fost faza de lucru, desfăşurată la Geneva din 18 septembrie 1973 până în 21 iulie 1975. Rezultatul Fazei a II-a a fost Actul Final de la Helsinki, semnat de către 35 de ţări participante în ultima fază, a III-a, ce a avut loc la Helsinki între 30 iulie şi 1 august 1975. 

Prăbuşirea Cortinei de Fier a necesitat schimbare rolului CSCE. Carta de la Paris pentru Noua Europă, semnată pe 21 noiembrie 1990 a marcat începutul schimbării. La 1 ianuarie 1995, numele organizaţiei a fost schimbat în OSCE.