S a descoperit un important centru de putere al picţilor jpeg

S-a descoperit un important centru de putere al picţilor

📁 Antichitate
🗓️ 17 noiembrie 2011

O excavare a scos la ivealã o aşezare medievalã timpurie şi artefacte semnificative sugerând cã situl de lngã un mic sat din Scoţia a reprezentat un centru de putere major. Ceramica roamnã târzie gãsitã în timpul excavãrilor pe situl care cuprinde o colecţie de opt pietre simbolice în Rhynie, oferã informaţiin noi despre picţi.  

La începutul anului Dr. Gordon Noble de la Universitatea din Aberdeen şi Dr, Meggen Gondek de la Universitatea din Chester au condus proiectul REAP (Rhynie Environs Archaeological Project) care s-a ocuota de excavãrile pe situl unde au fost gãsite pietrele cioplite, în sudul satului.

Intre anii 400-900 AD regatele picţilor devin unele dintre cele mai importante grupãri politice din nordul Britanniei, dar avem la dispoziţie puţine informaţii arheologice despre populaţiile în cauzã. Pietrele simbolice pe care picţii le-au lãsat în urmã furnizeazã detalii cu privire la identitatea, credintele, modul de viaţã, deşi scobiturile elaborate de pe pietrele de la Rhynienu au fost interpretate. De fapt, s-a lucrat foarte puţin pânã acum pe aceste piese. Excavarea echipei REAP lângã pietrele simbolice descoperite între secolul al 19-lea şi 1970, este una dintre primele sãpãturi de mare anvergurã pe un astfel de sit.

În timpul sãpãturilor echipa a fãcut nişte descoperiri deosebite, şi anume ceramicã, obiecte de metal, sticla, oase de animale, material ars, în cadrul unui sistem de fortificaţii destul de bine dezvoltat. Dr, Gondek afirmã:”O parte din cultura materialã relevatã este excepţionalã. Este una dintre cele mai semnificative descoperiri ale unor bunuri importate în nordul Britanniei. Cele mai remarcabile sunt fragmente mari dintr-o amforã romanã care provine din Mediterana de est. piesa ceramicã era folositã cel mai probabil pentru transportul vinului şi uleiului”.

Multe din piesele de la Rhynie, cum ar fi un mic ciob de sticlã, care a aparţinut unui bol de secol 6-7 AD, sau acele de bronz şi mãrgelele de chihlimbar, sugereazã cã a fost un centru cu un statut înalt. Dr. Noble spune:”Acest tip de descoperire este extrem de rarã în Britannia, şi practic nemaiauzitã în nord. Artefactele sãpate la Rhynie au corespondente similare doar în centre regale precum Tintangel în Cornwall şi Cadbury Castle în Somerset. Cel mai apropiat sit de o asemenea importanţã este Dumbarton Rock, o reşedinţã regalã timpurie a britonilor din Scoţia de vest, la 200 de mile depãratare. Asta înseamnã cã ceea ce noi consideram a fi un aspect minor se pare cã este mult mai semnificativ şi cã Rhynie poate ocupa un loc de cinste în cadrul puterii politice din Scoţia evului mediu timpuriu”.

La fel de remarcabil este contextul descoperirilor, pentru cã acestea s-au fãcut printre rãmãşitele a ceea ce a fost un sistem elaborat de îngrãdire care include douã şanţuri adânci şi o palisadã masivã, precum şi douã structuri de lemn care poartã dovezi ale existentei unor clãdiri. Puţine se ştiu despre centrele de putere timpurii ale picţilor şi Rhynie oferã o oportunitate captivantã despre consolidarea puterii la pariţia primelor regate scoţiene.Dr Noble crede cã sãpãturile vor contribui la înţelegerea reţelelor comerciale şi relaţiilor de putere în aceastã perioadã. Ceramica importatã este foarte relevantã pentru cã sugereazã legãturi comerciale cu regatele din vest. El adaugã:”Asta mai lumineazã un pic problema delicatã a documentaţiei despre picţi. Nu ştim cum vieţuiau şi de ce au dispãrut. Avem fragemnte de relatãr ale autorilor medievali de la care aflãm cã erau activi politic. Dar excavarea aceasta ne furnizeazã dovada palpabilã despre identitatea lor – trebuie doar sã sãpãm mai mult”.

Sursa:pasthorizonspr.com