S a descoperit cel mai vechi palat din China jpeg

S-a descoperit cel mai vechi palat din China

📁 Istoria Orientului îndepărtat
Autor: Redacția
🗓️ 14 decembrie 2011

Arheologii chinezi au descoperit recent un palat datând de acum 3600 de ani pe situl de epoca bronzului din Erlitou, provincia Henan. Este cel mai bine pãstrat palat gãsit pe sit şi ar putea fi considerat prototipul lãcaşurilor de adorare din timpul dinastiei Shang.

În arealul de la Erlitou arheologii au dezvãluit în pãmântul bãtãtorit fundaţia palatului, care cuprindea cel puţin trei curţi pe o suprafaţã de 2100 de metri pãtraţi. Situl de la Erlitou conţine relicve culturale atribuite atât culturilor Yangshao şi Longshan de acum 5000 de ani, cât şi dinastiilor Zhou şi Han. Situl a avut perioada sa de glorie în timpul dinastiei Xia, secolele 21-17 a.Hr., cultura rezultatã în aceastã perioadã având chiar denumirea de ”cultura Erlitou”. ”Complexul palaţial de la Erlitou este o descoperire uimitoare, fiind cel mai timpuriu palat imperial chinezesc”, spune Xu Hong, liderul echipei de arheologi de pe sit şi directorul departamentului de arheologie pe culturile Xia-Shang-Zhou de sub egida Academiei Stiinţelor Sociale.

Complexul palaţial acoperã o zonã de apropate 110 hectare şi este cel mai vechi din China. ”Construit în urmã cu aproximativ 3700 de ani, complexul amenajat cu grijã, împreunã cu clãdirile din jur, alcãtuieşte centrul anticei capitale. Deşi este ca dimensiuni doar o şeptime din palatele imperiale din timpul dinastiilor Ming şi Qing, palatul de la Erlitou este prototipul tuturor palatelor construite ulterior în China”, spune Xu.

english.peopledaily.com