S a descoperit cel mai vechi caz de leucemie jpeg

S-a descoperit cel mai vechi caz de leucemie

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 3 septembrie 2015

Cercetătorii de la Centrul Senckenberg pentru studiul evoluţiei omului şi a mediului preistoric şi Universitatea din Tübingen au descoperit ceea ce ar putea reprezenta cel mai vechi caz de leucemie din istorie. Cu ajutorul unui computer tomograf de mare rezoluţie, aceştia au putut observa semne ale cancerului pe scheletul vechi de 7000 de ani al unei femei care avea în jur de 30-40 când a decedat. Patologii similare ar putea fi excluse.

Viaţa în neolitic era departe de a fi uşoară:muncile agricole erau epuizante, iar îngrijirea medicală precară. Condiţiile grele pe care le aveau de suportat au afectat masiv sănătatea oamenilor – boli infecţioase, deficienţe şi modificări degenerative. “Cu toate acestea, exceptând inflamarea alveolară şi cariile, scheletul G61 nu a fost afectat de aceste probleme (scheletul neolitic din necropola Stuttgart-Mühlhausen), afirmă Dr. Heike Schert de la centrul Senckenberg. Împreună cu colegii săi, cercetătoarea a găsit indicaţii privind dezvoltarea cancerului. “Am examinat câteva dintre oasele scheletului cu computerul tomograf şi am descoperit o slăbire a ţesutului osos intern – este vorba de osul spongios-în zona sternului şi la humerusul drept”, adaugă Scherf.

La adulţi, capetele humerusului şi sternului, de asemenea şi vertebrele, coastele, craniul, pelvisul şi capetele femurului, conţin celule stem hematopoietice (hematoformatoare). Aici poate apărea cancerul sângelui, leucemia. Echipa de cercetători a comparat humerusul “pacientului” de 7000 de ani cu oasele a încă 11 indivizi din aceeaşi necropolă din sudul Germaniei, excavată între 1982-1993. Niciunul dintre aceştia nu prezenta astfel de specificităţi, deşi proveneau din acelaşi sit şi aparţineau aceluiaşi grup de vârstă. Alte boli care să fie asociate unor simptome similare au fost excluse. Dr. Scherf menţionează că “vârsta biologică şi existenţa unor probleme limitate doar la nivelul humerusului şi sternului exclud osteoporoza. Hiperparatirodismul, o disfuncţie a glandei paratiroide, poate fi şi ea scoasă din ecuaţie deoarece nu sunt prezente caracteristicile specifice patologiei care se manifestă şi în alte părţi precum craniul sau falangele”.

Prin urmare, rezultatele ar înclina decisiv în favoare unui diagnostic de leucemie, ceea ce ar însemna că avem de-a face cu cea mai timpurie dovadă de leucemie din istoria umanităţii. Ceea ce însă nu se poate determina este dacă într-adevăr aceasta a fost cauza morţii.  

sursa: ScienceDaily, 31 August 2015. <www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150831085609.htm>