S a descoperit cea mai veche bisericã romano catolicã din Peru jpeg

S-a descoperit cea mai veche bisericã romano-catolicã din Peru

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 10 octombrie 2011

LIMA, Peru – arheologii susţin cã au descoperit ruinele a ceea ce pare sã fie cea mai veche bisericã romano-catolicã din Peru.

“Biserica din apropierea oraşului Piura, de pe coasta nordicã, a fost ridicatã în 1534, dar pereţii de lut s-au deteriorat în timp pe mãsura ce conquistadorii spanioli au abandonat zona”, povesteşte arheologul Cesar Astuhuaman de la Universitatea din Piura.

“Documentele descoperite într-o arhivã din Sevilla, Spania, i-a ajutat pe cercetãtorii peruani şi spanioli sã scoatã la luminã ruinele, al cãror perimetru rectangular de piatrã a rãmas intactalãturi de un altar”, declarã el.Biserica a fost parte a primei colonii stabilite în Peru de cãtre aventurierii lui Francisco Pizarro, care va deveni sediul puterii coloniale spaniole. Aşezarea s-a numit San Miguel şi s-a nãscut la doi ani dupã venire spaniolilor, care îşi vor petrece restul secolului al 16-lea distrugând imperiul incaş. Pavel Elias, istoric de la Universitatea din Piura implicat în proiect, spune cã a gãsit dovezi ale existenţei bisericii în Arhivele Generale ale Indiilor din Sevilla. “Dovada o reprezintã un document trimis reginei Juana I în 1539 de cãtre un cãlugãr spaniel care menţioneazã biserica şi un testament din 1548 al localnicului Anton de Carrion, care solicitã sã fie îngropat în lãcaşul din San Miguel de Piura”, susţine Elias.

Astuhuaman spune cã oamenii de ştiinţã au gãsit la intrarea bisericii “scheletul unei femei cu picioarele îndreptate spre altar, un cercel şi un crucifix”. Un arheolog de la Universitatea Catolicã din Lima care nu a fost implicat în proiect, Ines del Aguila, a declarat presei cã descoperirea “este o contribuţie importantã la istoria statului Peru”.

Sursa:washingtonpost.com