S a deschis buncărul unde se află ascunsă rezerva mondială de seminţe jpeg

S-a deschis buncărul unde se află ascunsă rezerva mondială de seminţe

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 28 octombrie 2015

Buncărul a fost construit de guvernul Norvegiei, în anul 2008,  iar construcţia sa a costat aproximativ 9 milioane de dolari. În cadrul acestuia sunt depozitate 860.000 de mostre de seminţe, provenind din fiecare ţară a lumii.

Construcţia a fost proiectată pentru a rezista oricărui tip de calamitate naturală la care poate fi expusă planeta noastră. Astfel, în cazul unei catastrofe de proporţii, mostrele de seminţe ar ajuta umanitatea să-şi recapete echilibrul şi să poată continua producerea de alimente în mod normal.

În luna septembrie, autorităţile care au în administrare depozitul au fost nevoite să retragă o parte din seminţele adăpostite în apropierea Polului Nord. Buncărul face parte dintr-o reţea mondială de păstrare a rezervelor de alimente, cunoscută sub numele de International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA), al cărui sediu s-a aflat, până de curând, în oraşul sirian Aleppo. Din cauza conflictului desfăşurat pe teritoriul Siriei, ICARDA a fost nevoită să-şi mute sediul în Liban, deşi rezervele de seminţe ale ţării au rămas adăpostite la Damasc.