Ruşii îl consideră pe Iosif Stalin cea mai marcantă personalitate din istorie jpeg

Ruşii îl consideră pe Iosif Stalin cea mai marcantă personalitate din istorie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Viorica Marin
🗓️ 22 iunie 2021

Ruşii continuă să-l considere pe Iosif Stalin drept cea mai marcantă personalitate din istorie. Acest lucru este relevat de rezultatele unui sondaj realizat de „Levada-Ţentr” în luna mai , transmite Novaia Gazeta, citat de adevarul.ro.

Primii cinci sunt Stalin cu 39% din preferinţe, acesta având întâietatea din anul 2012, Vladimir Lenin se află pe locul 2 cu 30% din preferinţe, Aleksandr Puşkin se află pe locu 3 cu 23%, Petru I se află pe locul 4 cu 19% iar Putin pe locul 5 cu 15% Totodată, numărul celor care l-au declarat pe Putin drept personalitate marcantă s-a micşorat de două ori timp de patru ani, iar pe Puşkin, de la 34% la 23%.

Anul acesta în primii zece au ajuns: Iuri Gagarin (13% faţă de 20% în 2017), Gheorghi Jukov (12%), Leonid Brejnev (10% faţă de 8% în 2017), Albert Einstein (9% faţă de 7%), Dmitru Mendeleev (8% versus 10%).

Reabilitarea publică a imaginii lui Stalin reflectă tensiunile sociale şi politice care au cuprins Rusia în ultimele luni. Unora, memoria lui Stalin sugerează o eră a măreţiei naţionale, iar preşedintele Vladimir Putin a promovat imaginea lui Stalin ca o modalitate de a devia criticile la adresa propriei sale conduceri, în timp ce se confruntă cu scăderea popularităţii, o economie în stagnare şi acuzaţii de corupţie. Pentru alţii, totuşi, Stalin reprezintă o epocă de frică şi represiune care pare familiară şi în Rusia de astăzi.