Medvedev l a criticat dur pe Traian Băsescu pentru declaraţiile făcute jpeg

Rusia reacţionează dur la afirmaţiile lui Băsescu: Este o sfidare neruşinată!

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 30 iunie 2011

Reprezentanţii ministerul rus de Externe au declarat că sunt contrariaţi de declaraţia preşedintelui potrivit căreia şi el le-ar fi ordonat trupelor să treacă Prutul pentru a ataca URSS în 1941.

Rusia este revoltată de recentele declaraţii ale preşedintelui României Traian Băsescu, după ce acesta a menţionat că dacă „ar fi în locul mareşalului I. Antonescu în 1941, la fel ar trimite soldaţii români peste Prut“, pentru a participa la agresiunea hitleristă a Germaniei împotriva Uniunii Sovietice.

Iată conţinutul comunicatului eliberat de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe:

"Această declaraţie, cu atât mai mult cu cât a fost făcută în ziua de doliu profund cu ocazia comemorării celor 70 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de cetăţeni, nu poate fi explicată nici de circumstanţele politice interne, nici cu trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor. Este clar că este vorba de o sfidare neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale nazismului. Acest lucru este nepermis şi trebuie să fie urmat de o reacţie adecvată din partea Europei civilizate", se arată în documentul eliberat de purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe.

Istoricul Zoe Petre:Declaraţiile lui Băsescu privind trecerea Prutului, absolut iresponsabile

Istoricul Zoe Petre, fost consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, a calificat ca fiind "absolut iresponsabile" declarațiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la trecerea Prutului.

"Din nefericire, preşedintele Traian Băsescu nu doar că a afirmat în urmă cu o săptămână, şi-a menţinut asemenea afirmaţii, ceea ce a declanşat reacţia foarte puţin diplomatică a MAE rus. Din nefericire, nu este pentru prima dată când lipsa totală de cenzură a domnului Băsescu ne-a pus în situaţii delicate cu diferite cancelarii, şi de la Est, şi de la Vest", a precizat istoricul Zoe Petre. "Acest lucru ne-a făcut să fim primiţi ca o ciudăţenie în contextul internaţional. Asta este situaţia, nu avem altă soluţie decât să spunem că sunt declaraţii absolut iresponsabile", a adăugat Zoe Petre.