Rusia cere SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu jpeg

Rusia cere SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 februarie 2019

Ministerul rus al Apărării l-a convocat pe atașatul militar american la Moscova pentru a-i înmâna o notă cu privire la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). Moscova a propus Washingtonului să distrugă rampele de lansare Mk-41 ale sistemului american antirachetă, plasate și în România în cadrul scutului de la Deveselu, despre care Moscova susține că sunt proiectate să tragă cu rachete Tomahawk. 

Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konașenkov, relatează Adevărul.

"Ministerul Apărării al Federației Ruse propune părții americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfășurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-țintă, similare în privința caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie și scurtă de acțiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidența termenului de rachetă de croazieră terestra, conform INF", a menționat același purtător de cuvânt.

Potrivit lui Konașenkov, Washingtonul nu a luat măsuri pentru a opri încălcarea angajamentelor asumate prin Tratatul INF și nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor sale împotriva Moscovei. Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite vor începe procesul de retragere din Tratatul INF începând cu data de 2 februarie. Vladimir Putin a declarat, pe 2 februarie, că Rusia și-a suspendat participarea la Tratat ca răspuns la retragerea unilaterală a SUA. 

Citește și: 

Răspunsul NATO, după ce Rusia a cerut distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu