Rusia a recunoscut ocupaţia Basarabiei din 1940 jpeg

Rusia a recunoscut ocupaţia Basarabiei din 1940

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 2 iulie 2010

Rusia a recunoscut declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, care prevede şi ocupaţia din 1940, a afirmat joi preşedintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu, comentând declaraţia Dumei ruse, care critică decretul său privind data de 28 iunie, relatează portalul Moldova Azi.

Important este că Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova, care prevede şi ocupaţia, iar 28 iunie vine în urma pactului Ribbentrop-Molotov, condamnat şi de premierul Federaţiei Ruse, a mai spus Ghimpu.

El s-a referit la faptul că în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova este stipulat că actualul teritoriu a fost ocupat la 28 iunie 1940.

Solicitat să comenteze dacă interdicţiile anunţate miercuri privind importul vinurilor moldoveneşti în Rusia ar constituit urmări ale decretului său, Ghimpu a spus că nu este pentru prima dată când Rusia înaintează pretenţii în acest sens. "Nu cred că Rusia va coborî de la o problemă atât de importantă, care ţine de soarta unui popor, la soarta unor roşii şi morcovi", a spus el.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a emis la 24 iunie un decret prin care a declarat 28 iunie 1940 drept Zi a Ocupaţiei Sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist. Decretul îi cere Rusiei să-şi retragă de urgenţă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Duma de Stat din Rusia a aprobat miercuri, în unanimitate, o declaraţie în care condamnă decizia preşedintelui interimar moldovean de instituire a Zilei Ocupaţiei Sovietice.

"Acesta nu este doar un act al unei campanii politice planificate împotriva relaţiilor ruso-moldovene, ci o tentativă directă de distorsionare a adevărului istoric, de modificare a istoriei lumii şi de justificare a politicii absurde a autorităţilor moldovene", se arată în declaraţia Dumei de Stat.