Rusia a construit prima centrală nucleară plutitoare / VIDEO jpeg

Rusia a construit prima centrală nucleară plutitoare / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 21 mai 2018

Rusia a prezentat sâmbătă, la Murmansk, prima centrală nucleară plutitoare din lume. Este un proiect conceput în vederea alimentării cu energie electrică a unor regiunii izolate și văzut cu îngrijorare de organizațiile ecologiste.

Construită la Sankt Petersburg, centrala numită Akademik Lomonosov a fost adusă sâmbătă în portul Murmansk și prezentată presei. Barja urmează să fie încărcată cu combustibil nuclear și să fie tractată către destinația sa finală, o regiune izolată din estul Siberiei, relatează Adevărul.

Barja are 144 de metri lungime și 30 metri lățime, cântărește de 21.000 de tone și este echipată cu două reactoare de 35 MW fiecare.

Neavând motor, această barjă va fi tractată în vara lui 2019 până în portul Pevek, în districtul autonom Ciukotka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, la 350 de kilometri nord de Cercul Arctic. Cei care critică acest proiect spun că centrala este un ”Cernobîl pe gheață”.

Această centrală plutitoare va alimenta cu energie electrică locuințele din regiune, dar mai ales platformele petroliere. Potrivit autorităților, noua instalație va înlocui o centrală nucleară și o centrală pe cărbune destul de veche.

„Centralele nucleare plutitoare vor permite alimentarea cu electricitate și căldură a celor mai izolate regiuni, susținând astfel creșterea și dezvoltarea durabilă“, își apără proiectul Vitali Trutnev, însărcinat cu programul Rosatom de construcție și exploatare a centralelor nucleare plutitoare.

Foto: Captură video  AFP