Ronald Reagan i a cerut scuze lui Margaret Thatcher după ce a invadat Grenada jpeg

Ronald Reagan i-a cerut scuze lui Margaret Thatcher după ce a invadat Grenada

📁 Istorie recentă
Autor: Antonio Glodeanu
🗓️ 11 noiembrie 2014

Fostul preşedinte al Statelor Unite Ronald Reagan i-a cerut scuze premierului britanic de la acel moment, Margaret Thatcher, atunci când trupele militare americane au invadat în secret insula Grenada, în anul 1983, conform unor înregistrări audio făcute publice în premieră de către Biblioteca prezidenţială Reagan, scrie BBC.

Conform înregistrării, preşedintele american îi cere scuze pentru „situaţia neplacută” în care a fost pusă Margaret Thatcher, deoarece nu a fost informată înainte asupra misiunii Statelor Unite de a invada insula-stat Grenada, cu scopul de a răsturna guvernul marxist.

„Regretăm foarte mult situaţia neplacută în care ai fost pusă”, i-a transmis telefonic Reagan lui Margaret Thatcher.

În urma Războiului de Şapte Ani, insula-stat Grenada din Caraibe intră în mod oficial în Commonwealth, devenind proprietatea britanicilor. Cu toate acestea, după obţinerea independenţei, guvernul condus de Maurice Bishop organizează o lovitura de stat şi instituie comunismul. Ronald Reagan i-a explicat că generalii militari americani au avut la dispozitie doar „câteva ore” pentru a mobiliza trupele în vederea atacului. Decizia de a nu o anunţa pe „Doamna de Fier” a fost motivată de asemenea şi din cauze de securitate.

„Acţiunea din Grenada este în curs de desfăşurare. Sperăm să fie una de succes. Cu toate acestea, rămân multe de făcut, Ron”, i-a transmis Margaret Thatcher preşedintelui american. Înregistrarea confirmă de asemenea că preşedintele Reagan înregistra în secret convorbirile sale din Casa Albă cu diverşi oficiali, o practica ce se credea a fi uitată de la demisia lui Richard Nixon.