România, primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova jpeg

România, primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 august 2021

România și Republica Moldova aniversează astăzi, 27 august 2021, 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. „În 1991, România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, la scurt timp după proclamarea acesteia de către primul Parlament constituit în urma unor alegeri libere și democratice”, se precizează într-un comunicat de presă comun al MAE al României și al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Relațiile noastre au un caracter special, fiind construite atât pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, cât și pe Parteneriatul Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova încheiat în anul 2010.
Acești 30 de ani au consemnat, în planul cooperării bilaterale, inițierea și dezvoltarea de parteneriate și proiecte în toate domeniile, cu larga implicare a instituțiilor și organizațiilor din sfera politică, economică, socială, academică, culturală, a mediului neguvernamental, asociativ și comunităților locale. Pe măsura maturizării relației bilaterale, aceste proiecte au avut în centrul lor, din ce în ce mai mult, interesul comun de avansare și consolidare a parcursului european al Republicii Moldova.
Multe din aceste inițiative și proiecte sunt veritabile șantiere ale modernizării și transformării în spirit european a Republicii Moldova: construirea, consolidarea și reformarea instituțiilor, profesionalizarea administrației publice, lansarea construcției marilor proiecte de interconectare în sfera energiei, sinergiile și conexiunile tot mai strânse dezvoltate în domeniul economic, inclusiv comercial, oportunitățile tot mai vaste deschise pentru întreaga societate din Republica Moldova. Împreună, toate aceste proiecte au generat și generează beneficii directe, palpabile, pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de satul sau orașul în care locuiesc, de meseria pe care o practică, de limba pe care o vorbesc.
România a sprijinit Republica Moldova în eforturile de încheiere și, ulterior, de implementare a Acordului de Asociere, inclusiv componenta de liber schimb, cu Uniunea Europeană, semnat în 2014, România fiind primul stat membru UE care a ratificat acest Acord, precum și în vederea liberalizării regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, obiectiv atins tot în 2014.
Mai recent, în 2020 și 2021, România și Republica Moldova au luptat împreună împotriva pandemiei de COVID-19. Medici și asistenți medicali din România au venit în sprijinul colegilor lor de peste Prut. De asemenea, România a acordat donații substanțiale de echipamente medicale și de protecție, precum și de vaccinuri anti-COVID-19.
Sărbătorirea a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice reprezintă o oportunitate de a privi cu responsabilitate și pragmatism spre viitor, pentru a consolida relația specială de prietenie în baza valorilor și principiilor comune, a Parteneriatului nostru strategic bilateral și pentru a sprijini calea europeană a Republicii Moldova.
În acest sens, pornind de la așteptările cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat democratic, cu instituții publice moderne și justiție independentă, exprimate clar prin vot la scrutinele din noiembrie 2020 și iulie 2021, România și Republica Moldova vor lucra împreună pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de integrare europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al tuturor cetățenilor săi, precizează cele două instituții.