România aniversează 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Franța, Germania și Marea Britanie  jpeg

România aniversează 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Franța, Germania și Marea Britanie

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 februarie 2020

România aniversează, joi, 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Franceză, Republica Federală Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

La 20 februarie 1880, reprezentanții diplomatici ai celor trei state transmiteau autorităților române câte o notă cu conținut similar, prin care recunoșteau independența României (foto jos). Dincolo de importanța istorică pentru România a acestui moment din 1880, este remarcabilă sincronizarea celor trei mari puteri, aspect rar în istoria vremii, care a fost și rezultatul acțiunii diplomatice românești.

Astfel, și celelalte țări europene au fost determinate să recunoască statul român și să stabilească, la rândul lor, relații diplomatice cu țara noastră, contribuind la modernizarea României și la creșterea prestigiului său internațional, menționează comunicatul citat.

În cei 140 de ani care au trecut, dezvoltarea continuă și aprofundarea constantă a legăturilor cu cele trei state a condus la crearea unor relații strategice și privilegiate ale României cu acestea. În prezent, relațiile bilaterale cu cele trei state oferă cadrul unei cooperări excelente, atât la nivel politic, cât și în alte sectoare cheie, precum cel economic, social sau cultural. Legăturile româno-franceze, româno-germane și româno-britanice au fost și sunt bazate, înainte de toate, pe apropierea între modul de înțelegere al mediului internațional și pe un set comun de valori, aceste state numărându-se printre principalii parteneri politici și economici ai țării noastre.