Roma aşteptă beatificarea papei Ioan Paul al II lea jpeg

Roma aşteptă beatificarea papei Ioan Paul al II lea

📁 Istoria Religiilor
Autor: Gabriela Preda
🗓️ 15 aprilie 2011

Zeci de mii de pelerini din intreaga lume sunt asteptati in luna mai la Roma pentru a sarbatori beatificarea celui mai iubit suveran pontif din istoria recenta a Vaticanului, Ioan Paul al II-lea, un papa ce a marcat istoria sfârşitului de secol XX, contribuind totodata la căderea comunismului în Europa. Moartea sa, ce a atras in 2005 la Roma milioane de persoane din toate colturile lumii, este considerata unul dintre evenimentele secolului datorita impresionantelor manifestări de afecţiune ale credinciosilor, ce au asteptat zile intregi pe strazi la cozi, pentru a-i aduce un ultim omagiu in Piata Sfantul Petru.

Un pas esential pentru sanctificare:Pentru actualul Papa, Benedict al XVI-lea, Ioan Paul al II lea se bucura o reputaţie impunătoare de sfânt inca din timpul vieţii. Din acest motiv de altfel, procesul de beatificare-ce prevede acordarea titlului de binecuvantat-a fost initiat in timp record, in urma unei derogări speciale de la canoanele Bisericii ce impune un termen de aşteptare de cinci ani după deces. Pentru sanctificare, Biserica va trebui insa sa verifice un al doilea miracol atribuit Papei, pe langa cel recunoscut deja de Vatican, al vindecarii unei calugaritei de Parkinson, boala de care a fost de altfel si el rapus la varsta de 84 de ani. Potrivit unei note a Vaticanului, publicata pe pagina oficiala lansata pe Facebook pentru ocazie (www.facebook.com/vatican.johnpaul2), ceremonia de beatificare, programata pe data de 1 mai (prima duminică după Sarbatoarea Paştelui din acest an), reprezinta “o confirmare a urcarii sufletului in Rai si a capacitatii sale de a interveni pentru oamenii care i se roaga”. La finalul slujbei, la care Vaticanul spera sa atraga cat mai multi tineri, sicriul fostului papă va ramane expus in fata altarului “oricat va fi necessar” pentru a da posibilitatea tuturor pelerinilor prezenti sa se reculeaga in fata acestuia. Sicriul va fi mutat ulterior din cripta in care se află în prezent in bazilica Sfântul Petru, unde va ramane o placă de marmură cu inscripţia “Preafericitul Ioan Paul al II-lea. Intreaga luna mai va fi totodata marcata de slujbe speciale legate de beatificarea fostului Suveran Pontif.

Un papă globetrotter:Carismatic, iubit de tineri pentru spontaneitatea sa si intens mediatizat, papa Ioan Paul al II-lea (pe numele adevarat Karol Wojtyla), s-a născut pe 18 mai 1920 in Polonia, in apropiere de Cracovia, într-o familie modestă. Fost muncitor intr-o mina de sare, actor amator, student eminent si profesor de teologie, a avut o cariera fulminanta, devenind episcop în 1964, cardinal în 1967 si papa in 1978. Lider al Bisericii Romano-Catolica mai bine de un sfert de secol (unul dintre cele mai lungi pontificate din istorie), Ioan Paul al II-lea şi-a impus ideile încă de la alegerea sa în funcţie, pornind de pilda de la ignorarea scaunului papal susţinut de credincioşi, cu ajutorul căruia predecesorii săi se deplasau în mulţime. Wojtyla a optat pentru contactul direct cu oamenii pana in 1981, cand a cazut victima unui atentat. Supranumit globetrotter-ul Evangheliei, Papa Ioan Paul al II-lea este totodata considerat unul din cei mai abili diplomati din istoria recenta:in calitate de Suveran Pontif dar si de sef de stat al unuia dintre cele mai importante forte diplomatice pe plan mondial (in pofida dimensiunilor reduse ale statului papal-suprafata de 44 ha. si o populatie de aproximativ 1000 de persoane), fostul papa a vizitat astfel sute de tari, marcand evenimentele majore ale secolului XX, de la căderea regimurilor comuniste din Europa pana la unificarea Europei.

Zonele de umbra:In acelasi timp, Ioan Paul al II lea a contribuit la reorganizarea Bisericii Romano-catolice, fiind deschis totodata tinerilor, si promovand solutii pacifice pentru problemele secolului XX, in concomitanta dialogul cu ortodoxia sau cu alte religii, in principal cu iudaismul si cu islamul. Sustinatorii sai admit insa totodata si unele asa-numite zone de umbră ale pontificatului:condamnarea fără nici un compromis a contracepţiei şi a prezervativului (chiar si in cazuri extreme ca de pilda in zonele afectate de epidemia de SIDA ce face anual milioane de victime) sau acuzatiile de lipsa de transparenţă si tacere în faţa abuzurilor şi a actelor de pedofilie comise de reprezentanti ai Bisericii Romano – Catolice in timpul pontificatului sau.