Roată veche de 3000 de ani, găsită printre ruinele unui oraş preistoric jpeg

Roată veche de 3000 de ani, găsită printre ruinele unui oraş preistoric

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2016

Obiectul a fost descoperit în estul Angliei, în Must Farm, Peterborough, şi arheologii susţin că este vorba de cea mai mare şi mai bine păstrată roată din epoca bronzului, cu diametrul de 1 metru, datând cam din 110-800 a.Hr.

Fragilul artefact de lemn şi cea mai veche roată intactă găsit vreodată în Marea Britanie, contribuind la înţelegerea gradului de sofisticare tehnologică la care au ajuns oamenii acum 3000 de ani. Ca şi Pompeii, Must Farm a încremenit în timp din cauza unei catastrofe. Casele circulare de aici au fost construite pe piloni deasupra unui râu, dar un incendiu le-a prăbuşit în apele pline cu nisip unde s-au păstrat multă vreme. Arheologii au descoperit aici nu doar casele de lemn, ci şi alte artefacte rare care în mod normal nu supravieţuiesc:ustensile din lemn, îmbrăcăminte din fibră vegetală şi chiar borcane cu mâncare. Totodată au fost excavate şi opt bărci, ceea ce confirmă priceperea oamenilor la transporturi.

Cea mai veche roată din epoca bronzului din Marea Britanie rămâne totuşi Flag Fen, dintr-un sit apropiat şi datată la 1300 a.Hr., dar este mai puţin completă şi mai mică.

sursa:Live Science