Revista „Historia”, partener special al Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov 2020  Benzile desenate istorice premiate vor fi publicate în HISTORIA  jpeg

Revista „Historia”, partener special al Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov 2020. Benzile desenate istorice premiate vor fi publicate în HISTORIA

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 20 octombrie 2020

Până pe 4 decembrie 2020, Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov strânge candidaturi de la artiști din toată țara pentru expoziția outdoor organizată în Piața Sfatului din Brașov. Șase câștigători vor fi premiați cu premii în valoare de 1.000 lei fiecare.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov este singurul festival BD cu tematică istorică din România. Produs de Asociația Forums alături de Muzeul Județean de Istorie Brașov, având partener principal Asociația PostModernism Museum, proiectul a fost lansat în anul 2018 ca un Salon BD menit să susțină dezvoltarea benzii desenate cu tematică istorică din România, apelând la cea mai puternică temă istorică a anului: Centenarul României. Ediția 2019 a făcut trecerea de la un Salon BD la un Festival BD, iar tematica aleasă a fost ,,Europa 100”.

Ediția 2020 a adus în echipa festivalului doi parteneri speciali: Revista HISTORIA și Coresi Shopping Resort.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2020 se va desfășura între 18 și 20 decembrie 2020 în trei spații reprezentative din Brașov: Piața Sfatului, Casa Sfatului și Parcul Eroilor.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2020 își propune un demers cultural inovator, păstrând ambiția de a transforma istoria Lumii în tematică de BD. Oportunitățile deschise de primele ediții, dar și restricțiile impuse de pandemie reprezintă punctul de plecare pentru realizarea ediției 2020.

Salonul ,,România 100 de benzi desenate” Brașov 2018 a fost nominalizat la Premiile AFCN, categoria ,,Proiecte dedicate Centenarului”, și a fost declarat Proiectul Cultural al Anului 2018 în Brașov.

Începând cu ediția 2019, echipa de organizare a hotărât ca afișul festivalului să fie realizat, pe bază de comandă, de către unul dintre câștigătorii ediției precedente. Un rezultat imediat al acestei alegeri a fost afișul desenat de artistul Șerban Anghel, având la bază o documentație științifică realizată de istoricul Nicolae Pepene, lucrare care a câștigat premiul ,,Afișul anului 2019 în Brașov”, în cadrul Galei Premiilor Anului 2019 în Cultură la Brașov, fiind apreciat atât de publicul care l-a votat, cât și de specialiștii din juriu.

Pentru ediția 2020, afișul festivalului va fi realizat de Alexandra Gold, artist premiat la ediția 2019.

Anul 2020 a venit cu provocări neașteptate pentru întreaga societate și a produs în lumea artistică o lovitură greu de anticipat. Sectorul artistic a fost între sectoarele culturale cele mai greu încercate de pandemia generată de coronavirusul SARS-CoV-2. Artiștii au fost izolați de beneficiarii actului artistic, multe angajamente au fost anulate sau reprogramate pentru anul 2021. În acest context dificil, totuși festivalul merge înainte și propune o tematică mereu de actualitate: EROII care fac ISTORIE !

Dacă suntem de acord cu evoluția omenirii de la o epocă istorică la alta, urcând treaptă cu treaptă, –

preistorie, antichitate, Ev Mediu, epocă modernă, epocă contemporană – pe o piramidă a timpului, prezentul este punctul cel mai înalt, locul unde generațiile de acum înfig steagul și spun cu mândrie ,,Am ajuns!”

Fiecare generație a avut purtătorii ei de steag și de multe ori aceștia au trecut din triumful victoriei în lada de gunoi a istoriei. Dar sunt și oameni care odată intrați în mitologia popoarelor acolo au rămas și chiar au primit recunoașterea universală, devenind simboluri. Ei sunt Eroii care au făcut Istorie!

Îi găsim în manuale școlare, lucrări de specialitate sau de popularizare a istoriei sau științei, chiar în cărți de religie; sunt reprezentați în artă sau au devenit surse de inspirație pentru muzică. Spre bucuria noastră, mulți au devenit și... eroi de bandă desenată!

Artiști BD, ilustratori și graficieni din România sunt invitați să trimită aplicații de înscriere pentru expunere în cadrul expoziției outdoor organizată în cadrul Festivalului, însoțită de apariție în catalogul online al proiectului și promovarea în cadrul evenimentelor de profil ale acestuia, dar și de premiile oferite.

Benzile desenate istorice premiate vor fi publicate în revista HISTORIA, începând cu luna decembrie 2020!

Aplicația trebuie trimisă exclusiv în format electronic pe adresa salonbdbrasov@gmail.com până la data de 4 decembrie 2020 (inclusiv) și constă în:

- Lucrarea, având subiect inspirat din tematica ,,Eroii care fac Istorie”, va avea format A3 – (copie) planșă/e, rezoluție de minim 300 dpi pentru a fi printată pe format A2). Subiectul ales poate fi abordat într-o lucrare care să conțină două până la opt planșe;

- Scrisoare justificativă care să conțină: informații suplimentare despre lucrare (motivul alegerii subiectului, informații istorice inedite, surse documentare folosite, dacă lucrarea a mai fost sau nu publicată sau dacă face parte dintr-o lucrarea publicată anterior/ în curs de publicare);

- Scurtă biografie profesională (studii, expoziții, link-uri către/imagini pentru lucrările proprii etc.)

Criteriile de selecție sunt:

1. calitatea graficii (stil grafic ales, execuție, originalitate);

    - desen în creion (clasic sau digital);

    - contur / tuș (clasic sau digital);

    - culoare (clasic sau digital).

2. calitatea scenariului (cea mai buna adaptare a subiectului istoric);

3. calitatea benzii desenate – lucrarea finală ( grafică, compoziție, scenariu).

Toți participanții la selecție sunt de acord ca lucrările trimise în format electronic să poată fi folosite ca imagini în comunicarea Festivalului. Trimiterea dosarului de aplicație reprezintă acceptul fiecăruia privind utilizarea vizuală a imaginilor lucrării proprii de către Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov, cu menționarea autorului și titlului.

Până pe 7 decembrie 2020, organizatorii Festivalului vor selecta lucrările pentru organizarea expoziției, realizarea catalogului online și portofoliul de lucrări pentru revista HISTORIA.

Fiecare din cei 6 artiști premiați va primi un onorariu de 1.000 lei brut. Decizia de selecție a organizatorilor este finală.

Programul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov (18 – 20 decembrie 2020) va cuprinde:

● Organizarea expoziției outdoor în Piața Sfatului, care va cuprinde lucrările selectate ca urmare a concursului național dedicat artiștilor de bandă desenată;

● Organizarea expoziției outdoor în Parcul Eroilor cu o selecție de planșe având ca tematică ,,Brașovul în banda desenată”;

● Organizarea unei expoziții în Casa Sfatului care va cuprinde lucrările selectate în urma concursului național dedicat copiilor și tinerilor;

● Lansarea catalogului festivalului, prezentarea numărului special al revistei ,,Historia” dedicat istoriei benzii desenate românești, lansarea numărului 2 al revistei de benzi desenate dedicată copiilor ,,Istorii în benzi desenate”.

https://www.facebook.com/festivalbdbrasov

Producători: Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov

Parteneri principali: Coresi Shopping Resort, HISTORIA

Partener strategic: Postmodernism Museum

Parteneri media: modernism.ro, revistacomics.ro