Retrocedarea arhivelor, «o crimă, o barbarie fără seamă» jpeg

Retrocedarea arhivelor, «o crimă, o barbarie fără seamă»

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Florin Marin Ciprian Stoleru
🗓️ 24 martie 2011

Trei deputaţi UDMR au depus o iniţiativă în Parlament care vizează modificarea legii actuale a Arhivelor Naţionale. Cultele religioase vor putea solicita Arhivelor Naţionale retrocedarea în natură a documentelor preluate în timpul regimului comunist.

Potrivit acestui proiect, care a intrat în procedură de urgenţă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, bisericile se pot adresa Arhivelor Naţionale pentru redobândirea documentelor intrate în cadrul Arhivelor. Printre documentele preluate de stat se numără registrele confesionale, care au căpătat valoare genealogică, manuscrise ale breslelor şi alte bunuri culturale cu valoare istorică.

Deputaţii UDMR Kerekes Károly şi Máté András-Levente au propus completarea articolului 19 din legea în vigoare, care nu permite retragerea documentelor intrate în Fondul Arhivistic Naţional decât dacă „au fost predate în custodie“, cu sintagma „sau preluate în mod abuziv“.

Istoricii consultaţi de „Adevărul“ cu privire la proiectul de retrocedarea a arhivelor către biserici au declarat la unison că acest demers legislativ va afecta profund cercetarea istoriei. Istoricul Zoe Petre consideră că retrocedarea arhivelor este „o barbarie fără seamă, o crimă“, adăugând că „nicăieri în lume nu se întâmplă acest lucru, în toate ţările civilizate există arhive centralizate“. Zoe Petre i-a îndemnat pe parlamentari să se „trezească în plen“ şi să nu voteze această proiect legislativ, deoarece Arhivele Naţionale sunt o instituţie a statului modern român, iar ele nu pot fi devalizate.

Click aici pentru a accesa articolul integral