Republica Moldova a decis înfiinţarea unui muzeu al victimelor comunismului jpeg

Republica Moldova a decis înfiinţarea unui muzeu al victimelor comunismului

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 1 iulie 2010

Guvernul Republicii Moldova a decis, în şedinţa de miercuri, înfiinţarea unui muzeu al victimelor deportărilor şi represiunilor regimului comunist, informează un comunicat al Executivului de la Chişinău.

La iniţiativa prim-ministrului Vlad Filat, a fost adoptată decizia de inaugurare, în cadrul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, a unui muzeu al victimelor deportărilor şi represiunilor regimului comunist, se arată în comunicat.

Această decizie vine după ce, la 24 iunie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a emis un decret potrivit căruia 28 iunie 1940 este declarată zi a ocupaţiei sovietice.Decretul stipulează că un "monument al victimelor ocupaţiei sovietice şi regimului comunist totalitar va fi înălţat în faţa clădirii Guvernului".

De asemenea, decretul cere Rusiei, în calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, să-şi retragă "necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova".

Moscova a calificat însă decizia Republicii Moldova de a institui o zi a ocupaţiei sovietice drept "o campanie politică planificată împotriva parteneriatului ruso-moldovean".