Replica Rusiei la acuzaţiile Cehiei şi Bulgariei despre implicarea în exploziile unor depozite de arme: „Bine că nu l am ucis şi pe arhiducele Ferdinand” jpeg

Replica Rusiei la acuzaţiile Cehiei şi Bulgariei despre implicarea în exploziile unor depozite de arme: „Bine că nu l-am ucis şi pe arhiducele Ferdinand”

📁 Istorie recentă
Autor: Viorica Marin
🗓️ 29 aprilie 2021

Ministrul rus de externe, citat de agenţia Ria-Novosti, a replicat sec la acuzaţii autorităţilor din Cehia şi Bulgaria privind implicarea unor agenţi GRU în exploziile unor depozite de arme şi miuniţii: „Bine măcar că nu l-am ucis şi pe arhiducele Ferdinand”, relatează adevarul.ro.

Autorităţile bulgare investighează o posibilă implicare rusă în explozii ale unor depozite de arme şi muniţii din Bulgaria”. Dintr-o serie de explozii petrecute în ultimul deceniu s-a constat că patru dintre ele prezintă similitudini: „nu au fost identificate cauze specifice ale exploziei, nu există victime.

Declanşarea exploziilor s-a făcut în siguranţă, de la distanţă. Produsele distruse în aceste explozii erau destinate exportului în Georgia şi Ucraina. S-a stabilit că şase cetăţeni ruşi suspectaţi de producerea unor explozii se aflau în Bulgaria în perioada incidentelor”. Purtătoarea de cuvânt a procurorului general al Bulgariei, Siika Mileva, a spus că s-a descoperit că cele patru incidente ar avea legătură cu o încercare de otrăvire a comerciantului de armament, Emilian Gebrev, conform agenţiei de presă bulgare.

Trei cetăţeni ruşi suspectaţi că lucrează în colaborare cu GRU sunt acum daţi în urmărire pentru că ar fi fost implicaţi în tentativa de asasinat. Alţi trei s-au aflat în Bulgaria în perioada în care a avut loc tentativa de asasinat şi exploziile de la fabricile de muniţie şi armament. Acestea au avut loc în 2011, 2015 şi 2020. Toate armele şi muniţia distruse în explozii urmau să fie exportate în Ucraina sau Georgia. „Dovezile strânse duc la concluzia că scopul cetăţenilor ruşi era de a intercepta armament şi muniţie care urma să se îndrepte spre Ucraina şi Georgia”, susţine procurorul general al Bulgariei, care mai spune şi că lucrează în colaborare cu autorităţile cehe pentru a găsi o posibilă legătură între cele patru explozii şi atacurile la depozitul de armament din Cehia, incident care a dus la un scandal diplomatic major între Praga şi Moscova.

Şeful diplomaţiei ruse spune că „relaţiile Rusiei cu ţările occidentale au ajuns mai rele acum decât în timpul Războiului Rece”. Potrivit cotidianului Kommersant, Lavrov a mai spus: „În curând, Rusia va fi învinuită şi de asasinarea arhiducelui Ferdinand” (aluzie la atentatul de la Sarajevo, din 1914, care a dus la declanşarea Primului Război Mondial). Mai mult , Lavrov a ironizat acuzaţiile bulgarilor despre care a spus că „vor să îi depăşească pe cehi”.  UE se pregăteşte să excludă Rusia din sistemul internaţional de plăţi electronice SWIFT şi că deputaţii europeni au pregătit o rezoluţie în acest sens, ca o măsură de represalii, printre altele, pentru că Rusia nu încetează acţiunile militare şi cele de destabilizare a ţărilor vecine. Textul rezoluţiei, care va fi votată astăzi, se află pe site-ul Parlamentului European şi va fi votat astăzi. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dat însă asigurări că Rusia se pregăteşte să introducă propriul său sistem de plăţi, „naţional”. La Bruxelles, un grup de europarlamentari i-a scris chiar şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, cerându-i să găsească o soluţie pentru a expulza totalitatea celor 60 de diplomaţi din cadrul misiunii Rusiei pe lângă UE.