Replică a celei mai puternice bombe nucleare a tuturor timpurilor – expusă la Moscova jpeg

Replică a celei mai puternice bombe nucleare a tuturor timpurilor – expusă la Moscova

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Olimpia Copăcenaru
🗓️ 10 septembrie 2015

Cunoscută drept „Bomba Țarului” sau AN602, o replică a celei mai puternice arme nucleare detonată vreodată a fost expusă de către Rusia în cadrul unui centru expozițional de lângă Kremlin.

Impunătoarea copie a bombei cu hidrogen, simbol al Războiului Rece, cântărește 25 de tone și are o lungime de peste 8 metri, fiind expusă pentru a marca împlinirea a 70 de ani de producere și utilizare a armamentului nuclear de către Rusia.

Realizarea bombei originale a rezultat în urma unui program de cercetare inițiat de către liderul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, având drept scop conceperea unor arme atomice similare celor deținute de către Statele Unite ale Americii. În timpul Războiului Rece, între Uniunea Societică și Statele Unite, foste aliate împotriva Germaniei Naziste, s-a declașat o luptă neoficială pentru a dobândi supremația politică la nivel mondial, având drept efect fabricarea unui important arsenal de arme. „Bomba Țarului”, realizată de către experții sovietici, între care câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, a fost detonată la data de 30 octombrie 1961, în Arhipelagul Novaia Zemlea din Oceanul Arctic, acțiunea fiind considerată la acea vreme ca având rol de avertizare și descurajare a unui eventual atac nuclear din partea Statelor Unite. Detonarea, care a determinat o explozie echivalentă a 50 de megatone de dinamită, a produs o minge de foc vizibilă de la sute de kilometri depărtare și a indus apariția unor unde seismice în arealele înconjurătoare. Nikita Hrușciov, liderul politic de la acea dată, avertizase anterior Adunarea Generală a Națiunilor Unite despre intenția Uniunii Sovietice de a arăta întregii lumi „Kuzina mat”, un termen utilizat pentru „Bomba Țarului”.

Expunerea armei a ridicat unele suspiciuni în statele occidentale, ținând cont de evenimentele recente în care a fost implicată Rusia, constând în anexarea Peninsulei Crimeea în anul 2014, alături de sprijinul acordat de către Rusia rebelilor separatiști. Mai mult, în luna mai, NATO a criticat planurile Rusiei de a amplasa focoase nucleare în exclava Kaliningrad, localizată între Polonia și Lituania, precum și declarația președintelui rus Vladimir Putin, conform căruia Rusia este oricând pregătită să își utilizeze arsenalul nuclear.

Totuși, conform The National, Mikhail Bayaskhalanov, ghidul expoziției, afirmă faptul că replica bombei nucleare nu a fost expusă pentru a sfida sau a speria pe cineva, reamintind faptul că energia nucleară presupune mult mai mult decât bombe atomice și focoase, ea incluzând multe alte domenii în care Rusia deține tehnologii de vârf, precum producerea de energie electrică.

Surse:The National, Agenția France Press