Regina Elisabeta: «Îmi exprim admirația pentru oamenii din serviciile de urgență care și au riscat viața pentru a salva Catedrala Notre Dame» jpeg

Regina Elisabeta: «Îmi exprim admirația pentru oamenii din serviciile de urgență care și-au riscat viața pentru a salva Catedrala Notre Dame»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2019

„Prințul Philip și cu mine am fost profund îndurerați privind imaginile cu focul care a cuprins Catedrala Notre Dame. Îmi exprim admirația sinceră pentru oamenii din serviciile de urgență care și-au riscat viața pentru a încerca să salveze acest important monument național. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă acum către credincioșii care se închinau la Catedrală și către întreaga Franță, în acest moment dificil”, se arată în scrisoarea Reginei, transmisă președintelui francez Emmanuel Macron. 

Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18.50 (19.50 ora României), cel mai probabil în urma unor lucrări de renovare, spun pompierii, care intervin la faţa locului. Potrivit unor imagini difuzat pe reţelele de socializare, flăcările au cuprins întreg acoperişul. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a deplâns un „incendiu teribil“. „Un incendiu teribil este în curs la Catedrala Notre-Dame din Paris. @PompieriiDinParis încearcă să oprească flăcările. Suntem mobilizaţi la faţa locului în strânsă legătură cu @diocezaparis. Invit pe fiecare să respecte perimetrul de securitate“, a scris ea pe Twitter.

Situată pe Ile de la Cite, în centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construcția catedralei Notre-Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat până în 1345 și s-a terminat odată cu lucrările de pe fațada vestică. Cu toate că proiectul inițial și evoca încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.