Regina Elisabeta a II a, cel mai longeviv monarh britanic jpeg

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic

📁 Istorie recentă
Autor: ok magazine
🗓️ 9 septembrie 2015

Este momentul să-i spunem „La mulţi ani!” reginei care devine azi monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Regatului Marii Britanii şi să aruncăm o privire asupra celor 62 de ani, cu bune şi cu rele, în care Elisabeta a purtat coroana. 

Este cea mai iubită persoană din Marea Britanie şi a patra cea mai admirată femeie din lume. Adeptă convinsă a reformei monarhiei, Regina este primul monarh britanic care plăteşte taxe, care şi-a înscris copiii la şcoală (abolind regula lecţiilor particulare) şi şi-a deschis reşedinţele publicului, pentru ca prin taxele de vizitare să acopere costurile menţinerii acestor locuinţe. Tot ea a susţinut abolirea legii primului născut, ceea ce înseamnă că pe viitor, cel dintâi urmaş venit pe lume al monarhului – indiferent de sex – poate accede la tron. Cu aceşti paşi importanţi făcuţi, Regina tocmai a devenit monarhul cu cea mai îndelungată domnie, depăşind-o pe stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria.

Prinţesa Elisabeta Alexandra Mary s-a născut pe 21 aprilie 1926, ca cel dintâi copil al Ducilor de York (Prinţul Albert şi fosta Lady Elizabeth Bowes-Lyon). Alintată Lillibet, visa pe-atunci să trăiască cât se poate de discret şi normal – un vis sfârşit odată cu moartea mult iubitului ei bunic, Regele George al V-lea, urmată de ascensiunea la tron a unchiului ei, Edward al VIII-lea.

Şi n-a fost singurul vis pierdut. Şi-ar fi dorit mult să poată merge la şcoală – dar noul rege a insistat ca ea să ia lecţii particulare acasă. Atâta doar că după mai puţin de-un an, Edward VIII-lea a abdicat, tatăl ei a fost încoronat drept George al VI-lea, iar ea a devenit moştenitoarea tronului.

După izbucnirea războiului în 1939, prinţesa a făcut un pas în faţă pentru a-şi ajuta tatăl cu îndatoririle regale. La doi ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, în timp ce ţara încă se zbătea în vremuri de austeritate, şi-a folosit o parte din colecţia de timbre pentru a-şi cumpăra cu contravaloarea lor rochie de mireasă. Norocosul era cuceritorul Locotenent Philip Mountbatten, de care s-a îndrăgostit la prima vedere, pe când avea doar 13 ani.

În 1947, Philip a renunţat la titlul său de Prinţ al Greciei şi Danemarcei pentru a deveni cetăţean britanic, cuplul căsătorindu-se la Westminster Abbey. „Soţul meu a fost cel care mi-a dat putere în toţi aceşti ani, iar eu îi sunt mult mai mult îndatorată decât ar putea el pretinde vreodată”, declara atât de frumos regina. Anul următor, a venit pe lume primul lor moştenitor:Prinţul Charles. Doi ani mai târziu, Regina a născut o fetiţă, pe Prinţesa Anne. Lor li s-au alăturat abia după un deceniu Prinţul Andrew şi Prinţul Edward. Această pauză s-a datorat ascensiunii ei la tron la vârsta de 25 de ani.

Click aici pentru continuare