«Regele a murit! Trăiască regele!» Vestea morţii regelui Ferdinand I a îndurerat întreg poporul jpeg

«Regele a murit! Trăiască regele!» Vestea morţii regelui Ferdinand I a îndurerat întreg poporul

Autor: Daniel Gorgonaru
🗓️ 18 iulie 2017

Regele Ferdinand I al României a încetat din viaţă, la aproape 62 de ani, răpus de un cancer intestinal. Şi-a trăit ultimele clipe din viaţă la Sinaia, în castelul Peleş. Vestea morţii sale a îndurerat întreg poporul. Teribilă pierdere.

După domnia de 47 de ani a unchiului său, Carol I, Ferdinand I a avut o viaţă scurtă ca rege. Doar 13 ani a reuşit să domnească, dar au fost cei mai importanţi 13 ani ai din istoria naţiunii române. Cu război, cu pierderi de vieţi omeneşti, dar şi cu împlinirea marelui deziderat al naţiunii – întregirea României. Ce bine ar fi fost dacă ar mai fi trăit măcar 10-12 ani, până la majoratul succesorului său Mihai I. N-a fost să fie!

Deznădejdea naţiunii la anunţul decesului a fost pe larg prezentată în ziarul „Adevěrul“ din 21 iulie 1927: „Viaţa şi realizările celui dintîi domnitor al tuturor românilor“, „Omul care dispare“ etc., sunt titlurile de pe prima pagină a jurnalului. Pentru România se încheia o epocă, iar viitorul nu era unul foarte clar. Noul rege, Mihai, avea doar 6 ani, iar România urma să fie condusă de o regenţă formată din principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Gheorghe Buzdugan. Pentru a înţelege gravitatea momentului istoric şi a intra în atmosfera acelui timp, ziarul „Adevărul“ vă oferă o nouă ediţie de colecţie joi, 20 iulie, la 90 de ani de la tragicul eveniment.