Rămășițele soldaților români căzuți la Stalingrad, reînhumate în cutii de carton lipite cu bandă adezivă / FOTO jpeg

Rămășițele soldaților români căzuți la Stalingrad, reînhumate în cutii de carton lipite cu bandă adezivă / FOTO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 4 octombrie 2017

Rămășițele a 345 de soldați români, căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial la Stalingrad, au fost reînhumate, vineri, în cutii de carton lipite cu bandă adezivă.

Ceremonia religioasă şi reînhumarea militarilor români a avut loc vineri, 29 septembrie, la Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd (Stalingrad), în prezența unei mici delegații de români, ruși și atașați militari ai unor state europene la Moscova.

Printre românii care au participat la ceremonie s-au numărat Dudu Ionescu, consilier de stat în Administrația Prezidențială, Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova, Ionel Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților. S-au depus coroane în numele Președinției, al Senatului, al Camerei Deputaților, al MApN, al Ministerului de Externe.

DSC00136 jpg jpeg
DSC00130 jpg jpeg

În 1992, Guvernul german a încheiat cu Rusia un acord interguvernamental privind îngrijirea mormintelor de război. În baza acestui acord, Germania are 21 de cimitire de onoare în Rusia. Aproape toate statele Axei au încheiat acorduri similare cu Rusia, cu excepția României. Pe baza acestor acorduri, Finlanda are 3 cimitire în Rusia, iar Cehia și Solvacia, 11 cimitire. Ungaria are un cimitir impresionant la Rudkino, lângă Voronej, unde au fost reînhumați până acum peste 20 000 de militari, scrie Ion Cristoiu, prezent la ceremonia desfășurată la Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka.

Rămășițele soldaților români căzuți în fosta Uniune Sovietică au început să fie descoperite de germani și reînhumate într-o parte a cimitirului german de la Rossoșka.

”Dându-și seama că nu vor face față numărului tot mai mare de români descoperiți alături de nemți, Germania a început să facă presiuni asupra României ca să-și ridice în fine un cimitir de onoare.Așa se explică faptul că România s-a apucat cu chiu cu vai în 2003 de negocieri pentru un acord interguvernamental cu Federația Rusă. Acordul a fost semnat la București în 8 noiembrie 2005. Ratificarea de către Parlament s-a făcut cu o întârziere de un an, în 9 noiembrie 2006. Deși autoritățile rusești aprobaseră imediat în 2005, scoaterea din circuit, la Rossoșka, a unei suprafețe de teren agricol, noi ne-am apucat de amenajarea Cimitirului abia în 2015. Nu ne-am fi apucat nici atunci dacă rușii nu ne-ar fi amintit că, o dată trecut termenul de 10 ani ne iau pământul”, mai scrie Ion Cristoiu. 

În 25 octombrie 2015, avut loc inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Rossoşka. Atunci au fost reînhumați 79 de militari români. Operațiunea a continuat și în 2016. Au mai fost reînhumați 594 de militari români, iar cei descoperiți și deshumați în 2017 și reînhumați săptămâna trecută, sunt în număr de 345.

”Nu-i descopeream și reînhumam nici pe aceștia, dacă nu erau doi oameni care să-și facă din Cimitirul de la Rossoșka o cauză personală – ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, și secretarul general al MApN, Codrin Munteanu”, adaugă Ion Cristoiu.

Citește și:

Corespondență de la Stalingrad: Cum a trăit un preot militar român Tragedia Armatei Române la Stalingrad între 20 noiembrie 1942 – 14 ianuarie 1943

Corespondență de la Stalingrad. Cum sunt deosebiți morții noștri de morții nemților? După carii. Nemții n-aveau carii în al Doilea Război Mondial

Foto: Ion Cristoiu