Rămășitele dictatorului spaniol Francisco Franco vor fi exhumate jpeg

Rămășitele dictatorului spaniol Francisco Franco vor fi exhumate

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2019

Curtea Supremă spaniolă a respins recursul descendenţilor generalului Francisco Franco şi a decis în favoarea exhumării rămăşiţelor dictatorului din mausoleul său din apropiere de Madrid, unde a fost înmormântat în anul 1975. Verdictul ar putea pune capăt deceniilor de controverse pe tema locului unde ar trebui să fie înmormântat Francisco Franco.

Decizia a fost salutată de guvernul socialist condus de Pedro Sanchez drept o „victorie a democraţiei”, iar acesta va putea acum să-şi pună în practică planul de mutare a rămăşiţelor fostului dictator de la mausoleul din „Valea celor căzuţi” (Valle de los Caidos) la cimitirul familial Mingorrubio El Pardo, situat în apropiere de Madrid.

Franco a condus Spania de la victoria sa în războiul civil dintre anii 1936 şi 1939 şi până când a murit, în anul 1975. Socialiştii spanioli încearcă de mult timp să transforme complexul din „Valea celor căzuţi” într-un monument dedicat victimelor războiului civil declanşat de Franco şi soldat cu circa o jumătate de milion de morţi. Circa 34.000 de victime ale acelui război sunt îngropate acolo, inclusiv mulţi luptători ai taberei republicane, care a pierdut războiul.

Acest articol a fost publicat în numărul 213 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 octombrie – 14 noiembrie 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum

H 213 jpg jpeg