Rămășițele a 10  deținuți politici, descoperite la Periprava jpeg

Rămășițele a 10 deținuți politici, descoperite la Periprava

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 23 iulie 2019

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au desfășurat în perioada 8-18 iulie 2019 o nouă campanie de investigații arheologice în localitatea Periprava, comuna C.A. Rosetti, jud. Tulcea. Acțiunea a avut ca obiectiv căutarea, descoperirea și recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în fosta colonie penitenciară.

În campania de cercetări arheologice recent încheiată au fost practicate patru unități de săpătură sau secțiuni arheologice (S.15 = 7 x 3 m ; S.16 = 11 x 3 m; S.17 = 3 x 2 m; S.18 = 7,40 x 3 m) care au cuprins o suprafață însumată de peste 82 de metri pătrați, în acestea fiind identificate și cercetate un număr de 10 morminte, informează un comunicat al IICCMER.

Pentru cele 10 scheletele de deținuți care au fost descoperite și recuperate în cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legală, specifică în astfel de cazuri. Osemintele defuncților au fost demontate și recuperate în prezența unui medic legist, fiind împachetate și transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Tulcea. După examinarea medico-legală, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul Național de Medicină Legală din București, unde se realizează și testele pentru stabilirea ADN-ului pentru persoanele decedate. Acest demers urmărește identificarea morților prin verificarea și compararea ADN-ului obținut din resturile scheletice ale acestora cu cel al rudelor și urmașilor în viață ai victimelor.

3 2 jpg jpeg

Investigațiile arheologice s-au efectuat în prezența procurorilor însărcinați cu cercetarea penală a cazului, colonel magistrat Gheorghe Stanciu și colonel magistrat Octavian Toma, procurori militari la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție care în anul 2015 a fost sesizată de IICCMER în legătură cu persoanele decedate în lagărul de la Periprava și a locului unde acestea au fost înhumate. Aceștia au fost asistați de un specialist criminalist din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Tulcea (agent șef Dan Danielencu) și de un medic legist de la Serviciul Județean de Medicină Legală Tulcea (dr. Vasile Dașanu).

În ziua 17 iulie 2019, șantierul arheologic de la Periprava a fost vizitat de către Radu Răzvan Horațiu, adjunct al procurorului general al României, și de general maior magistrat Gheorghe Cosneanu, șefului Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Pentru câteva zile, pe șantier s-au aflat și Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), și Radu Preda, președintele executiv al IICCMER.

6 campanii de cercetări arheologice la Periprava

În cursul anilor 2013 și 2015-2019, IICCMER a organizat și desfășurat șase campanii de cercetări arheologice în perimetrul cimitirului lipovenesc din Periprava. La prima campanie din 2013 nu a fost sesizat Parchetul Militar, astfel că instituțiile abilitate (Procuratura, Poliția, Medicina Legală) nu au fost implicate, acțiunea fiind mai curând una de sondare și nu de cercetare și recuperare a osemintelor. În acest loc, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumați un mare număr de deținuți politici decedați în colonia de muncă de la Periprava. Zona din cadrul cimitirului unde se află mormintele deținuților a fost stabilită pe baza informațiilor obținute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum și de la câțiva foști angajați ai coloniei penitenciare. La suprafața solului nu au fost puse niciodată semne distinctive care să indice prezența acestor morminte.

În cele șase campanii de săpături au fost executate 18 secțiuni arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 54 de morminte. Dintre acestea, un număr de 51 de morminte, prin caracteristicile de înhumare, aparțin unor deținuți. Trei dintre morminte, care nu erau marcate la suprafața solului, aparțin însă unor localnici decedați în ultimele decenii, despre care se cunoaște că s-au sinucis și au fost îngropați în necropola deținuților. Dintre mormintele deținuților au fost extrase și recuperate osemintele a 50 de persoane, la unul din sicriele descoperite constatându-se că acesta avea avea capacul deranjat și scheletul lipsă. Această situație se explică prin faptul că familia defunctului a avut cândva posibilitatea să afle locul precis al mormântului, să-l deshumeze și să-i recupereze osemintele.

Conform informațiilor documentare existente precum și din mărturiile multor foști deținuți politici care au fost internați în colonia penitenciară de la Periprava, rezultă că decesele din acest lagăr de muncă forțată au fost cauzate de înfometare și frig, de lipsa apei potabile și a asistenței medicale, de accidentele intervenite pe fondul condițiilor de muncă istovitoare și de regimul de detenție pe care mulți l-au îndurat în lagărele și închisorile unde au fost încarcerați anterior. Unii dintre deținuți au fost uciși și prin împușcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potențate de condițiile de viață existente în Deltă și de comportamentul abuziv și violent al personalului coloniei. În perioada în care unitatea a funcționat ca formațiune independentă, din documentele oficiale rezultă că la Periprava au murit cel puțin 124 de deținuți, identificați nominal, în majoritate politici, dar și de drept comun.

Majoritatea defuncților au fost depuși la înmormântare dezbrăcați, în sicrie confecționate din lemn ori stufit sau, în unele cazuri, trupurile au fost înfășurate în rogojini de stuf și legate cu sârmă. Starea generală de conservare a scheletelor era una mai mult precară, asupra celor mai multe nefiind descoperite obiecte de inventar funerar. Există însă și câteva cazuri la care au fost descoperite câteva accesorii vestimentare, de regulă nasturi, lucru care presupune că trupurile acelor defuncți au posedat anumite articole sumare de îmbrăcăminte la momentul înhumării.

IICCMER face și pe această cale un nou apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în lagărul de la Periprava precum și către toți cei care au cunoștință despre astfel de persoane, pentru a contacta pe orice cale institutul sau direct pe responsabilul cercetărilor arheologice, Gheorghe Petrov (tel. 0721400396), în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.