Vladimir Putin, despre ultima sa decizie legată de Ucraina: „Cu ce sunt mai prejos ruşii faţă de polonezi, români sau unguri?   jpeg

Putin lansează un mesaj ameninţător către Ucraina: „Ne rezervăm dreptul de a face totul pentru a proteja libertatea religioasă“

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 februarie 2019

Preşedintele rus Vladimir Putin spune că Moscova este pregătită să apere drepturile oamenilor, inclusiv la libertatea religioasă, transmite agenţia de presă TASS, și adevarul.ro.

În acest context, el a afirmat că Moscova este pregătită să apere drepturile oamenilor la libertatea religioasă. „Ne rezervăm dreptul de a reacţiona şi de a face totul pentru a proteja drepturile omului, inclusiv la libertatea religioasă“, a declarat Putin în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul împlinirii a zece ani de la întronizarea patriarhului Kirill al Moscovei. Potrivit preşedintelui rus, autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainenen nu este legată de credinţă, ci de o luptă pentru putere. „Este regretabil faptul că Patriarhia Constantinopolului a fost atrasă în această“ situaţie, a adăugat el. Patriarhia Moscovei a condamnat dur decizia unei părţi a ucrainenilor de a aspira la o biserică ortodoxă autocefală, ameninţând cu izbucnirea unui război civil şi întrerupând legăturile cu Constantinopolul. Biserica Ortodoxă Ucraineană a primit tomosul la 15 decembrie anul trecut în cadrul unui Sinod de Unificare. 

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut, la sfârșitul anului trecut, o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul. Patriarhul Filaret al Kievului şi Makarii, Arhiepiscopul Ucrainei, au fost şi ei recunoscuţi de către Biserica Ortodoxă a Constantinopolului. 

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că "îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei". Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l "restabilească în funcţia sa ierarhică" pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă. După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

Biserica Ortodoxă Rusă a suspendat relațiile cu Patriarhia Constantinopolului 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a dispus întreruperea relațiilor cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în contextul procedurii privind recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. 

Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat luni la Minsk ruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaște o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, informează agenția TASS. „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului“, a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relații externe al Patriarhiei Moscovei, citat de RIA Novosti. „Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoții noștri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol“, a declarat el. 

„A fost o decizie forțată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acțiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru“, a mai spus acesta.

Tensiunile între Patriarhia Moscovei și Constantinopol au izbucnit în urma deciziei luate de Patriarhia Ecumenică în sensul "continuării procedurii pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei".  Biserica Ortodoxă din Ucraina era subordonată Patriarhiei Moscovei. Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că nu acceptă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.