Puterea longevităţii: Radu Beligan face, la 95 de ani, roluri şi spectacole noi jpeg

Puterea longevităţii: Radu Beligan face, la 95 de ani, roluri şi spectacole noi

📁 Istoria Teatrului
Autor: Simona Chitan
🗓️ 4 noiembrie 2013

Actorul Radu Beligan, care va împlini pe18 decembrie 95 de ani, va juca în spectacolul "Lecţia de violoncel", în regia lui Felix Alexa, care va avea premiera la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Actorul continuă să joace, din 2004, cu casa închisă la Teatrul Naţional din Bucureşti, în spectacolul Egoistul, iar la Teatrul de Comedie a montat anul acesta "Spiritul de familie".

Pe 9 noiembrie, respectiv, pe 16 noiembrie, de la orele 20.00, respectiv 19.30, actorul va juca în Egoistul, în rolul principal, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Unul dintre cele mai longevive spectacole ale Naţionalului bucureştean, Egoistul a atins pe 22 martie cea de-a 100-a reprezentaţie. Spectacolul care a avut premiera în anul 2004 îi are în distribuţie, alături de Radu Beligan, pe:Simona Bondoc, Damian Crâşmaru, Marin Moraru, Sanda Toma, Mihai Niculescu, Lamia Beligan, Ileana Olteanu, Cesonia Postelnicu şi Silviu Biriş.

Egoistul este un spectacol extraordinar în care îl putem întâlni pe Radu Beligan nu numai în calitatea ce i-a adus notorietatea, cea de interpret, dar şi într-o alta, la fel de apreciată, cea de regizor. Sub bagheta sa prinde viaţă casa de sfârşit de secol XX a unui celebru dramaturg, prin care se perindă toţi apropiaţii acestuia pentru a obţine mult râvnitele... autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Cu replici de un firesc uluitor se construieşte o poveste comică, presărată cu mici panseuri care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit, dăruindu-se generos unei lumi prea puţin dispusă să-l înţeleagă.Alegerea textului, un fel de testament literar al celebrului autor, nu este întâmplătoare. În urmă cu aproape 30 de ani, Radu Beligan se întâlneacu Jean Anouilh la Comédie des Champs Elysees. Asista la o repetiţie a acestuia, notează tot ce dramaturgul, în calitate de regizor al propriului text spune, apoi iau masa împreună. Trebuie să fi fost o întâlnire cu totul specială, pentru că astăzi, în Egoistul parcă asistăm la o poveste scrisă de Radu Beligan, sub pseudonimul Jean Anouilh. Egoistul e o piesă autobiografică, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, egoism şi generozitate. Şi despre teatru şi dramele lui contemporane.

Un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită. Pe masură ce asistă la dezmăţul fiicelor, la eşecul fiului, la presiunile prietenului, la reproşurile amantei, la resentimentele fostei soţii şi, nu în ultimul rând, la dezastrele instalaţiilor menajere, un cunoscut autor dramatic îşi scrie piesa.

"Spiritul de familie" de la Comedie

 Sectacolul 'Spiritul de familie' de Eric Assous, în regia ui Radu Beligan, a fost prezentat în premieră oficială joi, 22 martie, la Sala 'Radu Beligan' a Teatrului de Comedie. Din distribuţia spectacolului fac parte Dorina Chiriac, Delia Seceleanu, Lamia Beligan, Mirela Zeta, Marius Florea Vizante, Sandu Pop, Marius Drogeanu. Decorul poartă semnătură lui Puiu Antemir, costumele sunt realizate de Lia Matoc, iar muzica este compusă de Răzvan Diaconu.Radu Beligan a fost fondatorul şi primul director al Teatrului de Comedie între anii 1961-1969. La 5 ianuarie 1961 a fost prezentat publicului primul spectacol al Teatrului de Comedie-'Celebrul 702' de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rolul principal. Pe această scenă, actorul a mai interpretat roluri ca Gore din 'Şeful sectorului suflete' de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter (1963), Beranger din Rinocerii de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu (1964), Cirivis din 'Capul de răţoi' de George Ciprian, regia David Esrig (1966), Chitlaru din 'Opinia Publică' de Aurel Baranga, regia Mihai Berechet (1967), 'Ucigaş fără simbrie' de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu (1968).

"Acum şase ani, George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a început să scrie o mare poveste, folosind o literă puternică: o vocală, care răsună şi acum pe holurile teatrului: O, de la Olga Tudorache. Pentru că Olga Tudorache a deschis noul teatru cu un spectacol memorabil: «Peşte cu mazăre». (...) Povestea continuă, iar anul acesta, o altă literă, la fel de puternică, va deschide un nou capitol la Metropolis: litera R, de la Radu Beligan. (...) «Lecţia de violoncel», în regia lui Felix Alexa şi în interpretarea maestrului, este un cadou de şase ani pe care Radu Beligan îl face teatrului şi spectatorilor lui", se arată pe site-ul Teatrului Metropolis.

"Aniversarea unui teatru este nu doar o sărbătoare a actorilor, a regizorilor sau a scenografilor, ci, mai ales, a publicului care dă sens muncii lor. În şase ani, dintr-o casă de cultură care mirosea a comunism, pentru că aşa am găsit-o, ne-am transformat într-un teatru colorat, dinamic, care are şi câte trei spectacole pe zi, lucru unic în peisajul teatral românesc", spune George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, citat de Mediafax.Citeste mai mult:adev.ro/mvq85v