Protest la Gala TIFF faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei jpeg

Protest la Gala TIFF faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 7 iunie 2010

Cineaştii şi actorii prezenţi sâmbătă seară la Gala TIFF s-au urcat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, în semn de protest faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei, iniţiat printre alţii de Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru şi aprobat deja de Senat.

Actorul Victor Rebengiuc a dat tonul protestului, spunând că va citi "Proclamaţia de la Cluj", prin care va prezenta nemulţumirile industriei cinematografice legate de proiectul de modificare a actualei Legi a cinematografiei.

"Cinematografia funcţionează în baza unei legi. Filmele au fost făcute în baza aceleiaşi legi", a spus Rebengiuc, amintind că iniţiatorul propunerii de modificare a Legii cinematografiei este Sergiu Nicolaescu. La auzul numelui acestuia, cei prezenţi în sala Teatrului Naţional din Cluj au început să-şi exprime în mod vehement nemulţumirea.

"Fără criterii obiective de evaluare a proiectelor, cinematografia română riscă să se întoarcă cu 15 ani în urmă", a spus actorul, invitându-i pe scenă pe semnatarii protestului, printre care s-au numărat Radu Muntean, Alexandru Solomon, Alexandru Baciu, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu, Maria Popistaşu, Radu Gabrea, Victoria Cociaş, Cristi Puiu, Anca Puiu, Florin Şerban şi Andrei Ujică. De asemenea, au fost invitaţi pe scenă şi toţi susţinătorii petiţiei, prezenţi în sală. Astfel, scena s-a umplut pe jumătate, în timp ce persoanele care au rămas în sală au aplaudat minute în şir.

Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, i-a rugat pe cei care susţin petiţia să îşi scrie numele la ieşirea din sală, pentru a fi semnaţi pe o scrisoare ce va fi înaintată Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare.

"Este pentru prima dată în ultimii ani când un astfel de protest este îmbrăţişat şi de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Ministerul Culturii", a mai spus Tudor Giurgiu.

Propunerea de modificare a Legii cinematografiei a fost aprobată de Senat pe 17 mai şi urmează să fie analizată de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

Printre iniţiatorii propunerii se numără Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru. Una dintre prevederile prezente în proiectul de modificare a Legii cinematografiei este ca instituţia Centrul Naţional al Cinematografiei să fie coproducător.

O altă propunere este ca, în locul scenariului, elementul de bază al dosarului să devină decupajul regizoral. De asemenea, este cerută pentru dosar distribuţia filmului. Potrivit propunerii, comisia de selecţie poate fi formată exclusiv din oameni din industrie, fără critici de film. În locul selecţiei bazate pe puncte (acordate în funcţie de premiile câştigate anterior, rezultate de box office etc.) ar urma să fie instituit sistemul de admis/respins.

De asemenea, iniţiatorii propun înfiinţarea unei noi structuri-Administraţia Fondului Cinematografic-, reducerea finanţărilor nerambursabile pentru distribuitori. Totodată, printre modificările aduse se numără faptul că, dacă producătorul schimbă regizorul, noul regizor trebuie să urmeze decupajul iniţial propus pentru film.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca.

Iata mai jos palmaresul TIFF 2010:

·        Trofeul Transilvania-"Poveste anodina"/"Mundane Story" de Anocha Suwichakornpong (Thailanda)

·        Premiul Special al Juriului-"Ultima conversatie"/ "Last Conversation" de Noud Heerkens (Olanda)

·        Premiul de regie-Calin Peter Netzer pentru "Medalia de onoare"

·        Premiul de scenariu-Razvan Radulescu si Melissa de Raaf pentru "Felicia, inainte de toate"

·        Premiul de intepretare feminina-Ozana Oancea pentru "Felicia, inainte de toate"

·        Premiul de interpretare masculina-Victor Rebengiuc pentru "Medalia de onoare"

·        Premiul de imagine-R (Danemarca)

·        Premiul ZFR pentru lungmetraj-"Eu cand vreau sa fluier, fluier" de Florin Serban

·        Premiul ZFR pentru scurtmetraj-Colivia de Adrian Sitaru

·        Premiul de debut din ZFR-Ozana Oancea ("Felicia, inainte de toate")

·        Premiul de Excelenta-Liviu Ciulei

·        Premiul pentru intreaga cariera-Dorina Lazar

·        Premiul pentru intreaga cariera unei personalitati din cinematografia europeana-Wim Wenders

·        Premiul Publicului-"Grasii"/Gordos de Daniel Sanchez Arevalo (Spania)

·        Premiul pentru scurtmetraj din sectiunea Umbre-"The Twin Girls Of Sunset Street" de Marc Riba si Anna Solanas (Spania)

·        Premiul FIPRESCI-"Christmas Navidad" de Sebastian Lelio (Chile)

·        Premiul cititorilor "Adevarul de seara" editia de Cluj-Napoca pentru Cel mai bun film romanesc-"Marti, dupa Craciun" de Radu Muntean

·        Premiul HBO de scenariu pentru documentar-Pavel Cuzuioc pentru "Doina groparilor"

·        Premiul HBO de scenariu pentru scurtmetraj-Veronica Niculescu pentru Curierul

·        Premiul HBO de scenariu pentru lungmetraj-Lucian Tion pentru "Ronaldo si Iuliana"