Proiectul „Europeana 1914 1918” jpeg

Proiectul „Europeana 1914-1918”

București, 17 septembrie 2013:Cu ocazia împlinirii în 2014 a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Europeana, biblioteca, muzeul și arhiva digitală a Europei, își propune să colecteze și să publice pe internet amintiri de familie și povești personale de război, pentru a ajuta generațiile viitoare să înțeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obișnuiți de pe continentul nostru. Astfel, proiectul intitulat Europeana 1914-1918 a adunat peste 56.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori și jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Acum, grație parteneriatelor cu Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, proiectul își propune să îmbogățească arhiva digitală cu materiale din România.

Regatul României s-a alăturat Aliaților în august 1916, participând în mod semnificativ la Primul Război Mondial. Numărul celor căzuți în război a fost unul foarte ridicat – aproximativ 330.000 de soldați (33% din întreaga forță armată) și sute de mii de civili. Eforturile depuse de Regatul României în această perioadă au fost imense, dat fiind că frontul de război era localizat pe teritoriul țării. Mai mult, au existat pierderi omenești și în Transilvania, însă numărul acestora este dificil de estimat, având în vedere că această regiune făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și a intrat în război încă din 1914.

În România, oamenii sunt invitați să își aducă amintirile din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate în cadrul a două evenimente de colectare:

  • în București, pe 27 și 28 septembrie, la Biblioteca Academiei Române(Calea Victoriei 125, Sector 1, București) între orele 10:00 și 17:30;
  • în Cluj, pe 4 și 5 octombrie, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj(Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), între orele 10:00 și 17:30.

La evenimente vor fi prezenți experți care vor transpune materialele în format digital și vor înregistra poveștile. Toate obiectele vor fi returnate posesorilor în aceeași zi. La zilele de colectare sunt bineveniți toți cei care dețin fotografii, scrisori, cărți poștale, suveniruri și alte obiecte din perioada Primului Război Mondial, atât legate de război cât și de viața de zi cu zi a românilor din 1914-1918, ori cunosc povești despre oameni implicați sau afectați de conflagrație.

Mai mult, oamenii pot contribui cu materiale direct pe site-ul proiectului. După o simplă înregistrare, oricine poate încărca fotografii ale obiectelor, scrisori scanate, fotografii de familie și materiale audio sau video digitizate pe www.europeana1914-1918.eu. Astfel, după ce sunt verificate de echipa editorială, acestea devin accesibile pentru întreaga lume.

Proiectul s-a desfășurat cu succes în Germania, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Italia și Cipru începând cu 2011, reușind să atragă mii de oameni. Aceștia au contribuit cu povești și amintiri originale, nepublicate anterior, îmbogățind astfel arhiva digitală care va oferi noi surse pentru cercetare, educație, expoziții și evenimente comemorative.

Jonathan Purday, purtător de cuvânt al Europeana 1914-1918, a declarat:„Succesul acestui proiect ilustrează interesul major al europenilor pentru istoria lor comună. Oamenii își transmit poveștile de familie din generație în generație;Europeana le oferă ocazia de a conserva aceste povești pentru generațiile viitoare și de a le face accesibile pentru întreaga lume. Printr-o abordare originală asupra istoriei culturale, Europeana reunește poveștile personale ale oamenilor și istoriile oficiale ale războiului, colectate de la bibliotecile și arhivele naționale. Sperăm ca România să se dovedească un contributor important la această colecție unică, ajutându-ne să aducem poveștile de familie din Primul Război Mondial în epoca digitală. Suntem nerăbdători să aflăm poveștile voastre!”

Cornel Lepădatu, Director Adjunct al Bibliotecii Academiei Române, a declarat:„Suntem bucuroși să participăm la acest proiect foarte interesant care aduce valoare Europei. Aș dori să mulțumim Europeana pentru că ne-a oferit oportunitatea de a colecta și conserva fapte neștiute din istoria României, precum și amintirile românilor care au fost martori ai războiului, pe front sau acasă. Sperăm ca povești numeroase și deosebite din viața reală, nespuse până acum, din perioada implicării României în Primul Război Mondial să iasă la lumină și să intre în memoria colectivă a Europei. Oricine deține astfel de materiale sau cunoaște o poveste interesantă de familie din acea perioadă este invitat să o împărtășească lumii. Echipa noastră va digitiza obiectele și va încărca poveștile și imaginile pe site. Astfel, păstrăm vii amintirile tuturor acelor oameni care au trăit războiul și care au influențat atât de mult istoria României.”

Despre Europeana 1914-1918:Proiectul Europeana 1914-1918 reprezintă inițiativa unui parteneriat între Europeana, Universitatea Oxford, precum și multe alte instituții europene locale. În România, principalii parteneri ai proiectului sunt Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. Europeana 1914-1918 invită locuitorii continentului să își împărtășească prin intermediul internetului propriile amintiri din Primul Război Mondial. Acestea pot include fotografii, scrisori, jurnale, înregistrări video sau audio, diferite obiecte și poveștile lor, care vor fi transpuse în format digital în mod profesionist și adăugate arhivei online, alături de descrierile lor. Independent de caravanele organizate în Europa, oricine poate contribui cu materiale în format digital sau informații pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Până în 2014, anul care marchează 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, proiectul va colecta amintiri în format digital din numeroase țări europene, cu scopul de a salva amintirile de familie din perioada acestei tragedii ce a răvășit întreaga Europă și de a le face accesibile tuturor.

Despre Europeana:Europeana (www.europeana.eu) este biblioteca, muzeul și arhiva digitală a Europei. Aceasta oferă acces la materiale digitale din muzeele, bibliotecile, arhivele și colecțiile audiovizuale europene. Peste 2.200 de instituții au contribuit de-a lungul timpului la portalul Europeana, iar site-ul său este disponibil în 29 de limbi europene. Europeana le permite membrilor publicului să descopere și să exploreze patrimoniul cultural și intelectual al Europei, printr-un motor de căutare simplu și numeroase expoziții vizuale. De la lansarea sa în noiembrie 2008 de către Comisia Europeană, această bibliotecă digitală a ajuns să includă aproape 30 de milioane de documente și lucrări de patrimoniu, disponibile gratuit pe www.europeana.eu.