Proiectul avioanelor supersonice Concorde renaște jpeg

Proiectul avioanelor supersonice Concorde renaște

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 august 2021

Agenţia Spaţială americană ( NASA ) lucrează intens la noul său avion supersonic de pasageri, care va depăşi viteza sunetului. El este denumit ”fiul modelului Concorde” şi va intra în teste de zbor în 2022.

Gigantul aerospaţial Lockheed Martin desfăşoară lucrările de montaj într-un hangar, în Palmdale, California, unde va fi construită noua aeronavă revoluţionară X-59 Quiet SuperSonic Technology sau QueSST, potrivit The Sun.

NASA a anunţat că va începe testele în cursul anului viitor. Odată finalizat noul model X-59 va zbura cu viteza de croazieră de 1,4 Mach, putând survola atmosfera la o altitudine de 16.700 de metri.

Chiar dacă a fost asemănat cu modelul Concorde, totuşi X-59 nu va produce mult zgomot, aşa cum făcea predecesorul său, ci doar 60 de decibeli (la sol).

Inginerii aliniază cu precizie toate componentele avionului. Iar ”totul se potriveşte precum piesele de Lego”, a declarat David Richardson de la Lockheed Martin.

Costul întregului program al construirii noului avion supersonic, ţinut departe de ochii lumii, ajunge la suma de 247,5 milioane de dolari. Odată terminat, X-59 se aşteaptă să aibă 28,6 metri lungime, iar anvergura aripilor de 9 metri.

Aeronava de pasageri va avea o greutate de 14,65 tone şi va fi propulsată de doar un motor general electric tip F414. El va fi cu adevărat un nou avion de top din industria aviatică, putând străbate distanţa dintre New York şi Londra, în doar maximum 3 ore şi 40 de minute.