regina mama elena funerarii casa regala regele mihai jpeg

Programul funeraliilor Reginei-Mamă Elena. Casa Regală anunță trei zile de doliu

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 6 octombrie 2019

Rămășițele pământești ale Reginei-Mamă Elena vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, informează un comunicat al Familiei Regale a României, care anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

„Începând de astăzi, toți cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena pot să o facă în fața Palatului Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena. Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie, se arată în comunicatul citat.

Vineri, 18 octombrie, la ora 12,00, la Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios, la care vor fi prezenți Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

În intervalul orar 12,45 - 16,00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Găești (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15,05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16,00), precizează sursa citată.

Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16,45; începând cu ora 17,15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc.

Şi sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 8,00 la ora 10,00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. "Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toți cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-Mamă", informează Casa Regală.

În aceeași zi, la ora 12,00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

Noua catedrala arhiepiscopala si regala din Curtea de Arges jpg jpeg

La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală (foto sus) unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

Familia Regală precizează că, începând de vineri, 11 octombrie, o carte de condoleanțe va fi deschisă la Palatul Elisabeta. Ea va fi la dispoziția publicului până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanțele pot fi transmise și online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/.

Regina Elena, mama ultimului rege al României, Mihai I, a murit în ziua de 29 noiembrie 1982, la Lausanne, și a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din orașul elvețian.