Probe ADN ar putea confirma identitatea Mona Lisei jpeg

Probe ADN ar putea confirma identitatea Mona Lisei

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Popescu Raluca Alexandra
🗓️ 28 aprilie 2014

Experți italieni din Florența s-au reunit pe 24 aprilie pentru a lua probe din ADN-ul membrilor familiei LiseiGherardini Del Giocondo la mormântul din biserica Santissima Annuziata, Florența, pentru a determina dacă Mona Lisa a fost modelul pentru tabloul lui Leonardo da Vinci.

Mormântul familiei din biserica Santissima Annuziata păstrează rămășitele lui Francesco Del Giocondo și ale copilului avut împreună cu Lisa Del Giocondo. Probele ADN vor fi luate de antropologii medico-legali Giorgio Gruppioni și Antonio Moretti împreună cu experți care testează oasele luate de la o mănăstire de maici din capitala Toscana, unde soția comerciantului florentin Francesco Del Giocondo a murit la jumătatea secolului al XVI-lea.

Testele asupra oaselor exhumate în 2012 vor să stabilească dacă acestea datează din aceeași perioadă în care a trăit modelul lui Leonardo da Vinci, al cărei zâmbet enigmatic încântă privirile vizitatorilor muzeului Louvre din Paris. AND-ul scheletului va fi comparat cu cel luat din rămășițele copilului familiei Gerardini. Dacă acestea corespund, femeia pictată de către maestrul renascentist va fi identificată în sfârșit.