Probabil cea mai ridicată temperatură înregistrată pe Pământ: 54 de grade Celsius jpeg

Probabil cea mai ridicată temperatură înregistrată pe Pământ: 54 de grade Celsius

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 3 iulie 2017

La Ahvaz, un oraş din sud-vestul Iranului, s-a anunţat săptămâna trecută cea mai ridicată temperatură care a fost înregistrată vreodată în această ţără: 53,7 grade Celsius. Aceasta ar putea să fie temperatura record de pe Pământ, dacă se adeveresc măsurătorile realizate de Weather Underground, respectiv 54 de grade Celsius.

Etienne Kapikian, meteorolog la MeteoFrance, a postat joi pe Twitter informaţia potrivit căreia în Ahvaz au fost 53,7°C. Kapikian spune că temperatura este un record absolut naţional şi este considerată cea mai mare înregistrată vreodată în iunie, în Asia Continentală , relatează adevarul.ro.

627x0 (1) jpg jpeg

Site-ul Weather Underground a indicat însă că temperatura în oraş a urcat şi mai mult, până la 54 de grade Celsius, la orele locale 4:51 şi 5 pm. Dacă informaţiile sunt reale, aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, de când există măsurători meteorologice.

Totul se întâmplă la doar o lună după ce în mai multe zone din Orientul Mijlociu au fost înregistrate recordurile lunii mai. Pe 28 mai, în Turbat, Pakistan, au fost 53,5 de grade Celsius, cea mai mare temperatură din ţară şi record la nivel mondial, pe mai, potrivit meteorologului Jeff Masters, de la Weather Underground. Tot în Orientul Mijlociu, în Kuweit s-a înregistrat, pe 21 iulie 54 de grade Celsius, şi tot atâtea grade indica termometrul şi la Tirat Zvi, în Israel, în 1942.

În Europa s-au înregistat miercuri 43,2 grade la Sigonella, lângă oraşul Catania, în insula italiană Sicilia. Peste 40 de grade au fost şi în numeroase localităţi din Turcia. Maxima Europei a fost de 48 de grade la Atena, în anul 1977, în timp ce în Italia au fost 47 de grade în 2007, la Foggia.

Extrem de cald pentru această perioadă a fost şi în Statele Unite. Săptămâna trecută au fost 51,6 grade Celsius la Needles, în California, şi 52,8 grade la Valea Morţii, în acelaşi stat, potrivit Accuweather.