Primul Război Mondial va lua sfârşit oficial duminică jpeg

Primul Război Mondial va lua sfârşit oficial duminică

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 30 septembrie 2010

Primul Război Mondial se va termina oficial duminică, 3 octombrie, la 92 de ani după ce luptele au încetat. Această dată reprezintă momentul în care Germania va plăti ultimele despăgubiri pe care le datorează ţărilor care formau la acea vreme Forţele Aliate.

Ultima tranşă care trebuie plătită este în valoare de 68, 8 milioane de euro, scrie de The Telegraph.Germania a fost obligată să plătească despăgubirile de război prin Tratatul de la Versailles din 1919, ca urmare a distrugerilor pe care le-au suferit Belgia şi Franţa şi pentru a răscumpăra într-un fel pierderile Forţelor Aliate dintr-unul din cele mai sângeroase conflicte din istoria lumii, finalizat cu aproape 10 milioane de soldaţi morţi.Suma iniţială stabilită a fost de 226 miliarde de Mărci Germane. Ulterior, suma a fost redusă la 132 de miliarde de Mărci Germane, echivalentul a 22 de miliarde de Lire Sterline la acea vreme."Duminică ultima plată va fi efectuată şi Primul Război Mondial va lua în cele din urmă sfârşit"titrează Bild, cel mai bine vândut ziar din Germania.În momentul semnării Tratatului, Franţa a militat pentru pedeapsa fiscală cea mai mare în detrimentul Germaniei, având în vedere pierderile pe care le-a suferit. Armistiţiul dintre Aliaţi şi Germania a fost semnat într-un vagon în Pădurea Compiègne pe 11 noiembrie 1918.

Reparaţii în valoare de 269 de miliarde de mărci ale Reichului, impuse prin Tratatul de la Versailles în 1919, au apăsat greu asupra Guvernelor germane ale Republicii de la Weimar, în anii '20, şi au contribuit la venirea lui Adolf Hitler la putere, în 1933.

Plata reparaţiilor, suspendată de Hitler, a fost anulată de fapt prin "moratoriul Hoover", în 1932. Dar Germaniei îi mai rămăsese de rambursat împrumuturile contractate pentru plata datoriilor, înainte de această dată.

Germania de Vest a acceptat să plătească o parte a acestora, începând din 1953, dar mai rămâneau de plată şi dobânzile acestor împrumuturi, acumulate între 1945 şi 1953.

La vremea respectivă, s-a ajuns la un acord, potrivit căruia Germania urma să le plătească la 20 de ani după reunificarea ţării, o ipoteză considerată foarte improbabilă la epoca respectivă.

Dar Zidul Berlinului s-a prăbuşit, iar Germania termină de plătit bonuri, considerate mult timp simple obiecte de colecţie şi care, astăzi, sunt deţinute de fonduri de pensie sau chiar de particulari.