Primul Război Mondial  Controverse, paradoxuri, reinterpretări jpeg

Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări

📁 Carte
🗓️ 11 aprilie 2014

O întrebare-cheie:trebuia neapărat să se întâmple? Ar fi putut istoria să evite Primul Război Mondial şi, implicit, pe cel de-al doilea, consecinţa nemijlocită a celui dintâi? Asemenea întrebări nu sunt pe placul istoricilor, fiindcă deschid fereastra spre „ucronie“, cu alte cuvinte spre o istorie fictivă, desprinsă la un moment dat de istoria reală, în urma unei intervenţii „perturbatoare“. Desprinsă pentru totdeauna. Fiind că o istorie fără Primul Război Mondial n-ar fi doar o istorie fără Primul Război Mondial, ci şi, în continuare şi până la capăt, o istorie „alta“. 

„Se împlinesc o sută de ani de la declanşarea Primului Război Mondial. Puţine episoade ale istoriei rămân atât de adânc ancorate în memoria colectivă. Perfect explicabil:este evenimentul fondator al lumii în care trăim. Multă vreme văzut strict în termeni conflictuali (dreptatea noastră, vinovăţia altora), Primul Război Mondial îşi caută acum o elaborare deschisă şi liberă de prejudecăţi, susceptibilă de a fi împărtăşită de toate părţile cândva în conflict.Ceea ce propun acum se înscrie în acest curent de reelaborare istoriografică. Nu este o istorie «completă», ci un comentariu:o suită de interpretări, în jurul unor probleme-cheie.“ (Lucian BOIA)

„O istorie fără Primul Război Mondial rămâne posibilă, măcar în planul strict al imaginarului. O istorie cu adevărat fabuloasă, fiindcă fără Primul Război Mondial nu s-ar fi petrecut o mulţime de evoluţii ulterioare. Lumea de azi ar arăta altfel. Desigur, singura istorie e cea care s-a petrecut:cu Primul Război Mondial la locul lui. Însă discuţia asupra alternativei nu e lipsită de interes în planul teoretic al istoriei:ne îndeamnă spre luarea în considerare a unui mecanism cauzal mai complex şi mai subtil, mai puţin tiranic şi mai puţin previzibil decât schema explicativă cu care s-au obişnuit istoricii.“ (Lucian BOIA)

LANSAREA ARE LOC JOI, 24 APRILIE, ORA 19.00, LA LIBRĂRIA HUMANITAS DE LA CIȘMIGIU, ȘI VA FI ÎNSOȚITĂ DE O SESIUNE DE AUTOGRAFE.