Primul muzeul al fascismului va fi inaugurat în Predappio, orașul natal al lui Mussolini jpeg

Primul muzeul al fascismului va fi inaugurat în Predappio, orașul natal al lui Mussolini

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Olimpia Copăcenaru
🗓️ 16 septembrie 2015

Primul muzeu dedicat istoriei regimului fascist, precum și rolului deținut de fostul dictator Benito Mussolini în istoria statului italian, va fi inaugurat în Predappio, un orășel de doar 6500 de locuitori din apropiere de coasta Mării Adriatice, evenimentul atrăgând numeroase critici atât din partea cetățenilor italieni, cât și la nivel european.

Potrivit primarului din Predappio, Giorgio Frassineti, membru al Partidului Democrat (PD) de centru-stânga și inițiatorul acestui proiect, muzeul va fi găzduit de fostul sediu al Partidului Fascist, Palazzo del Fascio, clădire cu o suprafață de 2400 de metri pătrați rămasă abandonată în urma schimbărilor politice ce au avut loc în Italia. Deși viața lui Mussolini și istoria Partidului Național Fascist, fondat în anul 1919, reprezintă subiecte controversate, edilul consideră deschiderea centrului cultural o etapă absolut necesară în confruntarea cetățenilor italieni cu aceaste evenimente fundamentale ale trecutului.

Benito Mussolini, fostul lider al Italiei în perioada 1922-1943, cunoscut pentru legăturile strânse cu Germania nazistă, s-a născut în Predappio la data de 29 iulie 1883. După o alunecare de teren ce a afectat orașul, lăsând o mare parte dintre localnici fără locuințe, Mussolini decide să construiască aici un nou oraș, urmând tendințele arhitecturale impuse de noul regim fascist. Astfel, Predappio a primit renumele de „La Città del Duce”, devenind un loc de pelerinaj pentru simpatizanții fascismului. Orășelul prezintă ca atracții Casa Mussolini, locul natal al dictatorului, precum și mausoleul în care acesta este înmormântat, primind anual peste 100000 de vizitatori.

Sursa:Agerpres, La Repubblica