Primarul din Istanbul, anchetat pentru că a stat cu mâinile la spate la mormântul lui Mehmet al II lea jpeg

Primarul din Istanbul, anchetat pentru că a stat cu mâinile la spate la mormântul lui Mehmet al II-lea

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 mai 2021

Autorităţile turce au declanşat o anchetă împotriva primarului Istanbulului - unul dintre principalii rivali ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan - pe care îl acuză că a dat dovadă de "lipsă de respect" atunci când a stat cu mâinile la spate în timpul unei vizite la mausoleul unui sultan, informează adevarul.ro.

Ministerul de Interne a anunţat marţi că a fost declanşată o anchetă împotriva lui Ekrem Imamoglu pe marginea "acuzaţiilor privind lipsa de respect" de care s-ar fi făcut vinovat edilul în timpul unei vizite întreprinse anul trecut la mausoleul sultanului Mehmet al II-lea, fără a face alte precizări.

Potrivit cotidianului de opoziţie Cumhuriyet, care a dezvăluit acest caz, autorităţile îi impută lui Imamoglu că a stat cu mâinile la spate în faţa mormântului lui Mehmet al II-lea, atitudine pe care ele o consideră jignitoare la adresa memoriei acestui sultan care a cucerit Istanbulul în 1453.

Denunţând o procedură "lipsită de sens", purtătorul de cuvânt al municipalităţii Istanbulului, Murat Ongun, a declarat că Imamoglu a fost convocat pentru a face o depoziţie. Ancheta mai vizează şi vizitele lui Imamoglu la primari ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP, prokurd), în timpul cărora el ar fi făcut, potrivit acuzaţiilor, afirmaţii ce "făceau elogiul unor criminali", a anunţat Ministerul de Interne. Puterea turcă acuză HDP că este "vitrina politică" a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup calificat drept "terorist" de Ankara şi aliaţii săi occidentali. HDP respinge această acuzaţie şi se declară victima represaliilor din cauza opoziţiei sale ferme faţă de preşedintele turc.

Membru al Partidului Republican al Poporului din Turcia (CHP, social-democrat), Imamoglu este considerat unul dintre opozanţii cei mai importanţi ai preşedintelui Erdogan. Descris adesea de către observatori drept un potenţial rival al lui Erdogan în alegerile prezidenţiale din 2023, Imamoglu i-a dat o puternică lovitură şefului statului în timpul alegerilor municipale din 2019, punând capăt celor 25 de ani de conducere islamo-conservatoare în fruntea celui mai mare oraş al Turciei.