Primăria Iași a tăiat copacii din fața Palatului Culturii pe motiv că au fost plantați de comuniști  jpeg

Primăria Iași a tăiat copacii din fața Palatului Culturii pe motiv că au fost plantați de comuniști

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 martie 2019

Primăria Municipiului Iași a demarat și un proiect de reamenajare a Pieței Palatului Culturii, car presupune tăierea copacilor din fața clădirii și înlocuirea lor cu rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată și plantarea de ansambluri florale și vegetale. Printre motivele invocate pentru îndepărtarea copacilor, Primăria susține că arborii au fost plantați în perioada comunistă.

”Este important de știut că majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni și deteriorați, fiind plantați în anii '70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puțin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de «păduri» urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea națională”, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Iași, publicat pe pagina de Facebook a instituției.

”Primăria Municipiului Iași înțelege rolul vegetației în spațiul urban, face eforturi considerabile pentru protejarea mediului, susține dezvoltarea și modernizarea spațiilor verzi și întreține campanii susținute de plantări, atât pe axele principale și în cartiere, cât și zonele periferice. Pe de altă parte, așa cum se întâmplă în Europa și peste tot în lume, monumentele reprezentative ale orașului - cum sunt și Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Trei Ierarhi, Palatul Universitar, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Roznovanu ori Palatul Culturii - trebuie puse în valoare, în beneficiul ieșenilor și al turiștilor de pretutindeni”, precizează comunicatul citat.